Master Your Mind: Deel 3 van 3

  Succes waarborgen

  9. Beloon jezelf

  Volhouden maak je makkelijker als je jezelf beloont voor je ‘goede gedrag’.

  (Optie: een puntensysteem. Elke ‘crisis’ die je overleeft is 10 punten en bij 50 punten krijg je een beloning. Dit klinkt misschien kinderachtig, maar het werkt perfect!)

  Waarmee ga jij jezelf belonen voor het volhouden op moeilijke momenten?

  10. Steun vanuit je omgeving

  Vaak helpt het enorm wanneer je je voornemen bespreekt met mensen in je omgeving. Je wilt dan geen gezichtsverlies lijden en ze kunnen je tegelijkertijd extra steunen.

  Wie motiveert/motiveren jou om door te zetten en/of bij wie kun je terecht voor wat extra morele steun?

  (Als je niet zo gevoelig bent voor de mening van anderen of je geen mensen in je directe omgeving hebt met wie je dit wilt delen, ga dan de uitdaging met jezelf aan. Je kunt je voornemens natuurlijk ook via de sociale media met anderen delen).

  11. Meten = weten

  Je hebt een meetbaar doel geformuleerd, daarom moet je ook echt gaan meten. Doe dit dagelijks op een vast tijdstip. Dat is voor jezelf het makkelijkst en maakt dat je dit ook volhoudt. Wees eerlijk, en beloon jezelf voor ‘goed gedrag’. Vooral als de daadwerkelijke resultaten van je gedragsverandering pas op wat langere termijn zichtbaar of merkbaar zullen worden, vormt de beloning een extra stimulans om door te gaan.

  12. Kunnen of moeten?

  Je kunt vrijwel alles wat je maar wilt, maar 'kunnen' motiveert niet. Moeten, daarentegen, verandert alles. Er is geen uitweg meer, geen excuus. Wil je iets dus veranderen, echt blijvend veranderen, dan zorg je ervoor dat het moet.

  Omdat we pijn vermijden en altijd op zoek zijn naar manier om ons goed te voelen, is dit gegeven cruciaal wanneer je voor blijvende verandering gaat. Zou je niet nu veranderen associëren met heel veel pijn, dan wil je NU veranderen. En zou nu veranderen een ongekende dosis welbehagen met zich meebrengen, dan is nadenken niet langer nodig. Dan verander je. Nu. Direct.

  Pijn in verband met je motivatie op korte termijn en welzijn voor je motivatie op lange termijn. Los zijn ze redelijk effectief, maar samen zijn ze onoverwinnelijk. Net als jij!

  13. Visualiseer het eindresultaat

  Tot slot de oefening die zowel in de voorbereiding als tijdens het hele proces cruciaal is:

  • Visualiseer zo vaak als je kunt het eindresultaat.
  • Stel je voor dat je je resultaat bereikt hebt. Doe het NU!
  • Beeld je dit in. Voel het. Beleef het!
  • Wat doet het met je? Wat voel je? Wat hoor je? Wat zie je? Hoe ziet je leven er nu uit? Wat is er anders dan vroeger?
  • Zie alles zo levendig mogelijk voor je. Groot, levensecht of zelfs ‘bigger than life’!
  • Voeg alles toe wat zich aandient, kleur, geur, geluid.
  • Maak het zo mooi en krachtig als je kunt.
  • En als je dat gedaan hebt, maak het dan nog 10x intenser, prachtiger, overweldigender, enthousiaster. En nog 10x...

  Deze krachtige oefening herhaal je minimaal iedere ochtend en avond, als je wakker wordt en voor het slapen. En wil je jezelf écht verzekeren van succes, herhaal deze oefening dan op meerdere vaste momenten van de dag.

  Tip: tijdens elk toiletbezoek!

  Zo programmeer je je brein voor succes. Je maakt tegelijkertijd je onderbewustzijn duidelijk waar je naar toe wilt. Verleidingen, dips en moeilijke momenten zijn dan nog slechts kleine drempels. Hobbeltjes die er weliswaar zijn, maar die jou niet meer zullen verblinden, verzwakken en beperken. Jij behaalt jouw doel, dat is zeker, want jij hebt de touwtjes in handen en maakt het waar!

  Feedback e-mail adres*

  Gefeliciteerd, je hebt het Master Your Mind programma succesvol doorlopen.

  Deze vragen hebben je hopelijk al aan het denken gezet. Vul svp je e-mail adres in, dan sturen we je jouw gegevens toe.

  Uw naam (verplicht)

  Het commentaar vak is gesloten.