De vijf elementen – smaak: bitter

chinese_thee_bitter

Binnen de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze elementen worden gebruikt bij het samenstellen van een maaltijd. Dit keer gaan we in op het element ‘vuur’ en de smaak die daarbij hoort: bitter.

Het belang van het hart en de dunne darm binnen de Chinese voedingsleer

Het hart en de dunne darm behoren tot het element ‘vuur’. Wanneer dit element over voldoende energie beschikt, voel je je als het goed is helemaal jezelf. Je voelt je rustig en veilig, liefdevol en compleet. Je ervaart kracht in jezelf, plezier in het leven en een vreugdevol bestaan. Intuïtie en inzicht horen bij een goed functionerend vuurelement. Iemand die teveel energie in het vuurelement heeft zitten, herken je aan emotionele reacties, instabiliteit, onrustigheid of zelfs hysterisch gedrag. Een verhoogde polsslag, veel praten en een zeer expressieve houding tonen eveneens aan dat het ‘vuur’ verstoord is.

Het vuurelement is voor het grootste gedeelte ‘yang’ (warm), maar op zijn hoogtepunt gaat dit over in ‘yin’ (koud). Dit is te herkennen aan iemand die bijvoorbeeld heel mat reageert en zeer in zichzelf is gekeerd. Kruiden als oregano, kurkuma en salie kunnen helpen de balans te herstellen. Rode wijn, koffie, gegrilde vleessoorten en grapefruit voeden het vuurelement ook. Met de bittere smaak van het vuurelement help je afvalstoffen afvoeren en maak je het lichaam minder vochtig. Bittere producten, zoals: olijven, witlof en andijvie, zijn tevens goed voor hart en bloedvaten.

Onthoud dat het belangrijk is om alle vijf de elementen in de gaten te houden en te voeden, want zo zorg je voor evenwicht, een gezonde voeding en uiteindelijk: een gezond lichaam.

Voorbeelden van producten:

Groenten: groene sla, rode kool, veldsla, andijvie, olijven, rode biet.
Fruit: vlierbes, grapefruit, kweepeer.
Kruiden/specerijen: jeneverbes, oregano, tijm, salie, rozemarijn, kurkuma, cacao.
Vlees: schaap, lam, geit, alle gegrilde vleessoorten.
Drinken: bittere likeuren, rode wijn, koffie, bier, groene thee, zwarte thee, cognac.

Meer informatie:
Vijf elementenleer
Tycoons
Punt.nl
Acupunctuur Bussum

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.