De vijf elementen – smaak: scherp

Chinese voedingsleer Scherp

Binnen de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Dit keer gaan we in op het element ‘metaal’ en de scherpe smaak die daarbij hoort.

Het belang van de longen en dikke darm binnen de Chinese voedingsleer

De longen en dikke darm vormen samen het element ‘metaal’. Problemen met de dikke darm zie je terug in huidproblemen als acne, eczeem, jeukende plekken en zweten. Om het metaalelement te verkoelen kun je dan gebruik maken van radijs, tuinkers, pepermunt of koolraap. Voorbeelden van producten met een verwarmend effect zijn: cayennepeper, kruidnagel, anijs en nootmuskaat. Voorbeelden van neutrale producten: knoflook, uien, bieslook, koriander en komijn.

Een gezonde voeding begint bij het element ‘aarde’, omdat dit element samenhangt met de spijsvertering en gezien wordt als de basis. Is jouw basis in orde, dan kun je je aandacht richten op producten die de andere elementen op de juiste wijze voeden. Hierbij is evenwicht te allen tijde essentieel. Wil je je balans herstellen in het element metaal? Let er dan bijvoorbeeld op dat een teveel aan scherpe voedingsmiddelen de longen schade kunnen aanbrengen. Wanneer je daarentegen scherpe producten met mate eet, heeft het een gunstige invloed en zal het de energie in je longen versterken.

Verder kun je radijs gebruiken bij een verstopte neus, om de verkoudheid los te maken en te doen verdwijnen. Ook knoflook en gember hebben een slijmoplossende werking. Bij een harde ontlasting of een zeer droge huid is het juist belangrijk om te kiezen voor minder scherpe producten van het element ‘metaal’. Kies dan liever voor verzachtende en vochtinbrengende producten als olie, fruit en noten.

Onthoud dat het belangrijk is om alle vijf de elementen in de gaten te houden en te voeden, want zo zorg je voor evenwicht, een gezonde voeding en uiteindelijk: een gezond lichaam.

Voorbeelden van producten:

Groenten: rauwe ui, sjalot, radijs, koolraap, look, mierikswortel.
Kruiden/specerijen: cayennepeper, chili, kruidnagel, tabasco, kerrie, nootmuskaat.
Vlees: haas, gans, kalkoen, hert, fazant, ree, patrijs, wild zwijn, kwartel.
Drinken: pepermuntthee, rijstewijn, whisky, jenever, wodka, Yogi thee.
Zuivel: harde kaas, schimmelkaas, gefermenteerde kaas.

Meer informatie:
Vijf elementenleer
Tycoons
Punt.nl
Acupunctuur Bussum

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.