De vijf elementen – smaak: zoet

Kaneel_gedroogd Fruit

Binnen de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van de vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze elementen worden gebruikt bij het samenstellen van een maaltijd. In navolging op het algemene artikel over de vijf elementen, gaan we nu in op het element ‘aarde’ en de smaak die hierbij hoort: zoet.

Het belang van de maag en milt binnen de Chinese voedingsleer

De organen die bij het element aarde horen, zijn de maag en de milt. Wanneer je teveel zoete producten eet, kan een disbalans zich bijvoorbeeld uiten door: bloedsuikerschommelingen, diabetes, vermoeidheid en darmklachten. Een teveel aan gebak, koekjes, toetjes en suiker, is dus af te raden en zeker als dit element al uit balans is. Depressiviteit en concentratieproblemen kunnen aantonen dat het element aarde energie tekort komt en dus juist voeding nodig heeft.

Element aarde als beginpunt

Het element aarde wordt binnen de Chinese voedingsleer gezien als het belangrijkste element, omdat het nauw samenhangt met de spijsvertering. Om ‘de aarde’ te verwarmen (ofwel: voeden), kun je gebruik maken van bijvoorbeeld: venkel(thee), kastanje en pompoen. Kool, wortelen, eieren, zoethout en bijvoorbeeld sperziebonen zijn juist ‘aardeneutraal’, zoals men dat in de Chinese voedingsleer noemt. En om het element te verkoelen, kun je kiezen voor: paprika, courgette of cashewnoten.

Een goede gezondheid heeft hier alles mee te maken en om die reden bestaat een gezonde maaltijd dus allereerst uit voldoende producten die ‘de aarde’ voeden. Hierbij kun je denken aan: zoete rijst, brood of gerst. Zoete producten werken verwarmend op het lichaam, houdt hier dus wel rekening mee. Daarentegen kun je producten die (thermisch) ‘neutraal’ zijn, altijd eten. Bedenk je hierbij wel dat verwarmend in principe altijd beter is dan een teveel aan verkoelende producten, dus houd het evenwicht goed in de gaten.

Onthoud dat het belangrijk is om alle vijf de elementen in de gaten te houden en te voeden, want zo zorg je voor evenwicht, een gezonde voeding en uiteindelijk: een gezond lichaam.

Voorbeelden van producten die ‘de aarde’ voeden:

Groenten: kool, aardappelen, aubergine, selderij, asperge.

Fruit: krenten, abrikoos, dadel, zoete kers, peer, banaan, watermeloen.
Kruiden/specerijen: kaneel, venkel, saffraan, vanille, dragon.
Vlees: kalf, rund.
Drinken: venkelthee, honingwijn, appelsap, groentesap, moutbier, likeur.
Zuivel: boter, ei, kaas, koemelk, room, kokosmelk.

Meer informatie:
Tycoons.nl
Traditionele Chinese Voedingsleer
Vijf elementen

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.