De vijf elementen – smaak: zuur

zuur_elementen_citroen

Binnen de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze elementen worden gebruikt bij het samenstellen van een maaltijd. Dit keer gaan we in op het element ‘hout’ en de smaak die daarbij hoort: zuur.

Het belang van de lever en galblaas binnen de Chinese voedingsleer

De lever en galblaas behoren tot het element ‘hout’. Een lange periode van stress vergt veel van het element en dus ook van de lever en galblaas. Wanneer ‘hout’ te veel energie verliest, om de stress te kunnen reguleren, kunnen klachten als piekeren, timiditeit, vermoeidheid en bezorgdheid opspelen. Om het element te voeden, zijn houtverwarmende producten nodig. Denk hierbij aan: peterselie, azijn of kip.

Als je snel geïrriteerd raakt, prikkelbaar bent of zeer zure producten slecht kunt verdragen, zijn houtverkoelende producten handig om de balans te herstellen. Dit zijn bijvoorbeeld: spruitjes, sinaasappels, zure zuivelproducten en zuurkool. Dit zijn dan wel enigszins zure producten, maar ze werken desondanks verkoelend. De problemen zullen om die reden verminderen en/of oplossen. Ook thee werkt (thermisch) verkoelend en dient met mate gedronken te worden.

Lichamelijke klachten

Oogklachten, galstenen en klachten die betrekking hebben op pezen, kunnen ontstaan doordat het houtelement niet in evenwicht is. Zure producten werken hierbij verkoelend. Houd wel in de gaten dat je aandacht hebt voor alle vijf de elementen en wat extra aandacht besteedt aan die gebieden die energie tekort komen of juist met een overschot te kampen hebben.

Verwarmende producten zijn een noodzaak; te veel verkoelende producten zijn nooit goed voor je lichamelijke gezondheid. Experimenteer met verschillende producten en ervaar wat voor uitwerking deze producten op jou hebben. Ontdek eens hoe je je na de maaltijd voelt en heb aandacht voor de producten waar je werkelijk trek in hebt, want je lichaam neigt niet voor niets naar bepaalde voedingsmiddelen.

Onthoud dat het belangrijk is om alle vijf de elementen in de gaten te houden en te voeden, want zo zorg je voor evenwicht, een gezonde voeding en uiteindelijk: een gezond lichaam.

Voorbeelden van producten:

Groenten: spruiten, zuurkool, tomaten, augurken in zuur.
Fruit: aalbessen, aardbeien, braambessen, kiwi’s, sinaasappelen.
Kruiden/specerijen: peterselie, azijn.
Vlees: kip, eend.
Drinken: champagne, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier.
Zuivel: kwark, zure melk of room, yoghurt.

Meer informatie:
Vijf elementenleer
Tycoons
Punt.nl
Acupunctuur Bussum

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.