De vijf elementen van de Chinese voedingsleer

kruiden_geneeskunde

Binnen de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze elementen corresponderen met bijvoorbeeld een orgaan, kleur of smaak. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Zo worden smaken gecombineerd en houdt men rekening met de effecten die ingrediënten hebben op onze organen en emoties.

De vijf elementen op een rij

 

Hout Vuur Aarde Metaal Water
Lever Hart Maag Long Nier
Galblaas Dunne darm Pancreas Dikke darm Blaas
Groen Rood Geel, oranje Wit Blauw, zwart
Zuur Bitter Zoet Scherp Zout
Stengel Blad Vrucht Knol Wortel, zaad
Voorjaar Zomer Nazomer Herfst Winter
Wind Hitte Vocht Droogte Koude
Woede Vreugde Piekeren Verdriet Angst

Kleur en smaak

Het eten van verschillende gekleurde ingrediënten zorgt voor balans in voeding en in gezondheid. Het is daarom belangrijk om de vijf basiskleuren in een maaltijd te verwerken. Dit wekt niet alleen de eetlust op, maar geeft tevens voeding aan alle belangrijke organen. Ook wordt er binnen de Chinese voedingsleer gelet op de smaken in een maaltijd. Bittere producten zorgen voor minder vocht in het lichaam en helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Zure producten beïnvloeden de lever en gal en kleine hoeveelheden zout versterken de nieren en blaas. Voor een betere spijsvertering worden zoete ingrediënten ingezet, die kalmeren en zorgen voor stabiliteit. Hierbij kun je onder andere denken aan aardappelen, fruit en noten. Om het lichaam te activeren, gebruikt men bijvoorbeeld de scherpe smaak van radijs, kruidnagel of peper.

Evenwicht in elementen

Volgens de Chinese voedingsleer ontstaan ziekten door een verstoorde balans tussen de elementen. Een maaltijd wordt dus aangepast aan de behoefte van het individu. Teveel zoete producten kunnen de oorzaak zijn van schommelingen in de bloedsuikerspiegel, vermoeidheid, diabetes en darmklachten. Te grote hoeveelheden zout zorgen voor het vasthouden van vocht, een hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen en stressgevoeligheid. Om te zorgen voor een goede gezondheid, dienen we gebruik te maken van de vijf elementen.

De Chinese voedingsleer ziet eten niet simpelweg als een manier om onze honger te stillen, maar als een geneeswijze. Een evenwichtige voeding is een gezonde voeding.

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over De vijf elementen: smaak Scherp
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Zuur
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Bitter
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Zoet
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Zout

 

 

Bron: www.natuurdietisten.nl

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.