Kruidengeneeskunde in de praktijk: Kamille

kamille_thee

Kamille kun je in heel Europa in het wild aantreffen, maar wordt geteeld in Oost-Europa en Hongarije. De plant bloeit van mei tot augustus en heeft gele hartjes en witte kroonblaadjes die ’s avonds naar beneden buigen en zich opnieuw oprichten als de zon opkomt. Kamille heeft een sterke honingachtige geur, dunne stengels en de plant wordt 25 tot 40 centimeter hoog. Vergeleken met andere planten is kamille om die reden een bescheiden plantje, maar toepasbaar bij vele klachten en om die reden groots en alom bekend.

Soorten kamille

Er zijn verschillende soorten kamille te onderscheiden, waarvan twee soorten die – vooral vroeger – vaak door elkaar werden gehaald. De eerste soort is een geneeskrachtige, die men ook wel ‘echte kamille’ noemt (Matricaria Chamomilla). De tweede is de ‘Roomse kamille’ (Anthemis Nobilis). Alleen de eerste soort bevat de geneeskrachtige blauwe olie, die het kruid zo waardevol maakt.

De werking van kamille

Veel mensen zijn reeds bekend met de werking van kamille of ‘moederkruid’. Het heeft een rustgevende en kalmerende werking bij uiteenlopende klachten. Deze klachten komen vaak voort uit verkramping en stress. Bovendien werkt kamille pijnstillend en remt het ontstekingen. De kamillebloem heeft een verwarmend, helend en verzachtend effect. Het is bovendien één van de veiligste kruiden die je kunt gebruiken, zelfs voor klachten bij kinderen. Kamille wordt bijvoorbeeld gebruikt in inhalaties bij astma en de bloemen gebruikt men onder andere bij: buikpijn, verkoudheid, vermoeidheid, reuma, tandpijn en migraine.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.