Beter Leven Fraude en Vleesschandaal Zembla

koe_weiland_zuivel

Heb je het op Zembla gezien? Over de ‘Beter Leven’ keurmerkfraude en het poepschandaal in onze Nederlandse slachthuizen? Erg goed uitgediepte reportage. Dit is wereldnieuws en zal de komende dagen over de wereld gaan. We staan weer eens niet zo mooi in de picture. Dit keer geen paardenvlees maar poep op en in ons vlees.

Gewoon vlees wordt als ‘Beter leven’ vlees in de supermarkten verkocht. Supermarkten claimen dit te controleren, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten claimt dit te controleren. Maar wanneer zij hun controle willen doen, moeten ze zich melden bij de balie, gaat er een belletje naar de afdeling en krijgen ze een andere kleur helm op. “Ze hebben nog net geen zwaailicht op hun helm, aldus een medewerker uit de vleesverwerking”.

Keiharde fraude ‘Beter Leven Vlees’

Hoe kan het toch, dat als de vraag groter is dan het aanbod (dus de consument kiest en betaald liever voor ‘Beter Leven’ keurmerk), dat dit vertrouwen geschaad wordt i.p.v. dat er meer ‘Beter Leven’ vlees geproduceerd wordt?

Vlees keuring onmogelijk

Dan de KDS Keurmeesters die de karkassen horen te controleren op afwijkingen, ziekten en tumoreen, was vroeger een overheidsinstantie en had een 100% controle. Nu enkele jaren geprivatiseerd. Het bestuur van dit keuringsbedrijf, dat ons voedsel moet keuren, wordt bestuurd door de directie van de grootste vleesverwerkingsbedrijven van ons land. Het KDS personeel wordt gewaarschuwd geen melding te doen van mestbezoedeling (“stond op ons vlees”) of andere misstanden. Tegelijker tijd zijn de stopknoppen voor de lopende band in de fabrieken weg gehaald. Keurmeesters worden zelfs uitgescholden en bedreigd als ze de lopende band stop zetten. Het is voor een keurmeester met een tempo van ongeveer 1 karkas per seconde in deze omstandigheden werkelijk onmogelijk zijn werk goed te doen.

Wederom is geld en kwantiteit leidend, kwaliteit is ondergeschikt:

Van de 10 aangemerkte karkassen, die niet geschikt zijn voor de consumptie, worden er 9 door een dierenarts goedgekeurd voor consumptie. Hoe kan dit?
1. Deze dierenartsen hebben alleen ervaring met levende dieren, herkennen de tummoren en afwijkingen in een dood dier niet
2. De dierenartsen komen uit Duitsland, Polen, Griekenland en spreken onze taal niet goed.
3. Wederom snelheid en waarschijnlijk worden deze mensen ook aangesproken als ze hun werk te goed doen.

Je hoeft geen microbioloog te zijn, om uit de vieze foto’s uit Zembla te snappen dat deze mestbezoedeling niet goed voor onze volksgezondheid is.

Twijfel, nieuwsgierig? Kijk zelf: Zembla – Poep in vlees schandaal

Update: Enkele maanden na deze uitzending doen de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten (NVWA) deze beschuldigingen van de hand alsof het onzin is. Zolang de NVWA onder het ministerie van Economische zaken valt kan en zal er weinig veranderen.

Pas als een volgend kabinet bepaalt dat onze voedselveiligheid belangrijker is dan het economisch belang, kunnen we verwachten dat wat er op een etiket staat ook werkelijk in het product zit en waarschijnlijk ook echt een beter leven heeft geleefd, toch stiekem geen paard is en geen ontlasting bevat.

Tags:

About Rachid Tobi

Rachid Tobi is initiatiefnemer en oprichter van in2health. Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 6 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast voor zijn eigen ontwikkeling Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Rachid wilt via deze site graag bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ