De Chinese voedingsleer

chinese voedingsleer

Binnen de Chinese voedingsleer, gaat men ervan uit dat niet elk product geschikt is voor ieder individu. Deze voedingsleer is onderdeel van de Chinese geneeskunde, die voor een ieder op andere wijze wordt toegepast. Onze genen bepalen wat we nodig hebben en voedsel is een manier om evenwicht te herstellen en ziekten het hoofd te bieden.

Chinese geneeskunde: voeding afstemmen op persoon

De meeste mensen eten zonder zich werkelijk bewust te zijn van de invloed van bepaalde producten. De Chinese voedingsleer begint bij deze invloed en leert ons dat we bepaalde producten en ingrediënten juist kunnen gebruiken, door bijvoorbeeld de positieve effecten die zij op ons lichaam hebben. Daarbij wordt gekeken naar de verwarmende en verkoelende invloed, die voedingswaren ook wel onderverdelen in ‘yin’ en ‘yang’. De eerste duidt op verkoelende producten, die dus een verkoelende invloed hebben. De tweede duidt op verwarmende producten, die uietaard een verwarmende uitwerking hebben. Iemand die het vaak koud heeft, zou dus kunnen kiezen voor meer producten die een verwarmend effect hebben en vice versa. Er wordt gekeken naar de gesteldheid van een persoon op dat moment en er wordt rekening gehouden met de seizoenen. In de winter kies je liever voor verwarmende producten en in de zomer zijn verkoelende voedingswaren en ingrediënten zeer welkom. Zo kun je gebruikmaken van de eeuwenoude Chinese geneeskunde, simpelweg door je maaltijden met aandacht samen te stellen.

Evenwicht en aandacht

De basis van de Chinese voedingsleer zijn de vijf elementen en deze hebben alles maken met het creëren van evenwicht. Deze elementen hangen samen met onze organen en kunnen we onderscheiden als  in: water, vuur, aarde, hout en metaal. Elk element is gekoppeld aan een kleur en er wordt gelet op de smaak en temperatuur van de producten.

Een gezonde maaltijd bevat een combinatie van deze aspecten, waarbij we gaan ervaren wat bepaald voedsel met ons doet. Het is belangrijk dat we alert zijn op hoe we ons, na de maaltijd, voelen. We eten niet wat er in huis is, maar we kiezen producten die heilzaam voor ons zijn en dat verschilt per persoon. Aandacht en evenwicht, dat zijn de sleutelwoorden binnen de Chinese geneeskunde.

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over Warm en koude voeding.
Meer lezen over De vijf elementen van de Chinese voedingsleer.

Meer lezen over Acupunctuur bestrijdt migraine.
Meer lezen over Lagere dosis antidepressiva dankzij acupunctuur.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.