Gezonde voeding gevaarlijk?

pesticide

In mijn onderzoek naar gezonde voeding stuitte ik op het volgende:

Groenten en fruit uit de supermarkt kan meer pesticiden bevatten dan wettelijk is toegestaan. Omdat deze producten worden geïmporteerd, is controle namelijk moeilijk te handhaven.

Pesticide is landbouwgif ter bestrijding van schimmels en ongedierte. Bij een te hoge concentratie kunnen zij gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Wettelijk toegestaan, maar toch giftig

Wat verder schokkend is, zijn pesticiden die wel aan de wettelijke normen voldoen maar gecombineerd worden. Bijvoorbeeld: van pesticide A en B mag per type slechts 10 eenheden worden gebruikt. Wanneer in de praktijk blijkt dat 10 eenheden niet voldoende zijn, dan wordt een aantal eenheden van het andere type toegevoegd. Wettelijk is dit toegestaan, toch overschrijdt dit de norm (want het totaal is meer dan 10).

In dit opzicht is groenteveredeling wel nuttig, omdat daarbij o.a. wordt gezocht naar rassen die geen pesticiden opnemen en resistent zijn tegen heersende ziekten en schimmels. Hierdoor zouden minder pesticiden nodig moeten zijn. Helaas heeft groenteveredeling, zoals we dit nu toepassen, ook nadelen.

Zie ook: 2 ons groenten 2 stuks fruit? Daar hou je het niet mee uit!

Giftige groenten in de Nederlandse supermarkt

Zelfs in onze Nederlandse supermarkten komt het voor dat er groenten meer pesticiden bevatten, dan in Nederland wettelijk is toegestaan (dus los van het bovengenoemde voorbeeld, waarbij de wet theoretisch niet overtreden wordt).

De enige supermarkt die ongeschonden door de test van De Voedsel en Waren Autoriteit komt is de Plus.

Hoe scoort jouw supermarkt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor uitgebreide informatie: (http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/groente-a-fruit-wijzer/20-hoe-scoort-mijn-supermarkt)

Hoe krijg je minder pesticiden binnen?

1. Koop biologisch, met name groente en fruit die je met de schil opeet.
2. Koop bij een supermarkt die goed uit de test komt van De Voedsel en Waren Autoriteit
(zie http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/de-weet-wat-je-eet-gifmeter voor een uigebreid rapport)
3. Koop Nederlandse producten (strengere regels, betere controle, overwegend verser)
4. Kies voor niet of minder vervuild fruit.  Groenten zijn doorgaans schoner dan fruit. Ook het land van herkomst bepaalt in grote mate hoeveel gif er gebruikt is.
Uitgebreide analyse Fruit: http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/de-weet-wat-je-eet-gifmeter?method=results&presets=fruit_desc
5. Kies voor niet of minder vervuilde groenten.
Uitgebreide analyse Groenten: http://www.weetwatjeeet.nl/gifmeter/?method=results&presets=vegetable_desc

Helpt wassen van mijn groenten en fruit?

Het wassen van groenten en fruit helpt een beetje om gifresten te verwijderen. De meeste gifresten zitten in de schil. Bovendien bevatten sommige pesticiden een vettig laagje, waardoor water niet voldoende is.

Er is speciale zeep in de handel om pesticiden te verwijderen. Deze zeep is erg duur, waardoor de overweging voor biologisch te gaan, groter wordt.
Wat ook werkt, is je groenten even laten weken in een schaal water met daarin een goede scheut zout of azijn opgelost.

Beste advies:

Niet-biologische groenten en fruit moet je altijd wassen voordat je het schilt. Anders verspreid je de pesticide via je hand weer op de geschilde groenten of het fruit.
Kies voor biologisch als je de schil ook wilt opeten.

Top 5 meest schone fruit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top 5 meest vervuilde fruit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top 5 meest schone groenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top 5 meest vervuilde groenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cijfers zijn van 2010 omdat de VWA deze veel later vrij geeft. Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, wordt dit hierin bijgewerkt.

Bron en meer informatie met uitgebreide tabellen (w.o. hoeveelheid en land van herkomst): http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/groente-a-fruit-wijzer

Lees ook: 2 ons groenten 2 stuks fruit? Daar hou je het niet mee uit!

Tags:

About Rachid Tobi

Rachid Tobi is initiatiefnemer en oprichter van in2health. Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 6 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast voor zijn eigen ontwikkeling Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Rachid wilt via deze site graag bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ