Goedkoop gezond eten

Weet-wat-je-eet

Crisis, bezuinigingen en oplopende ziektekosten zijn volgens voedings- en gewichtsconsulente en personal trainer/coach Rolien Scheepbouwer geen reden om ongezond te eten en leven. Het zijn juist zulke tijden, die de deur tot een creatiever omspringen met mogelijkheden openen. Hoe kun jij nu je voordeel doen met de huidige omstandigheden, en gezond leven met een klein budget?

Kleinere porties, kleurrijke voeding

Eet meerdere keren per dag een hapje en je merkt geheid dat je je fitter voelt. Logisch, want je lichaam kan het eten zo goed verteren. Hierdoor worden voedingsstoffen beter benut. Kijk ook eens naar de kleur van je maaltijden. Zijn ze kleurrijk? Een goede leidraad voor gezonde voeding is namelijk kiezen voor kleurrijk voedsel: groenten en fruit bijvoorbeeld! En kies bij voorkeur voor producten van het seizoen. Dit zijn juist producten boordevol voedingsstoffen die je op dat moment goed kunt gebruiken én producten van het seizoen zijn lachwekkend betaalbaar.

Stevig ontbijt, volkorenproducten en havermout

Een stevig ontbijt geeft je lange tijd een verzadigd gevoel en daar pluk je de vruchten van. Start je dag dus met een compleet ontbijt, zo krijg je de broodnodige voedingsstoffen makkelijk binnen. Kies waar het maar kan voor volkorenproducten in plaats van witte, geraffineerde producten.

Ook erg gezond, en een goede ontbijttip: havermout. Dat zit namelijk vol vezels en is hartstikke goedkoop. En die vezels, die verlagen je cholesterol en de kans op diabetes. Ze stabiliseren ook je bloedsuikerspiegel. Niet onprettig. Tot slot is havermout vooral ook erg lekker!

Peulvruchten: makkelijk, goedkoop en gezond

Koop bijvoorbeeld linzen en bonen. Gewoon in pot of blik en bij voorkeur biologisch. Je kunt er allerlei lekkers mee maken en peulvruchten zitten vol eiwitten en vezels. Je kunt ook ontbijten met linzen met tomaat, om maar iets te noemen. Erg lekker hoor, zeker met wat goede kruiden erdoorheen. Een extra voordeel is dat peulvruchten doorgaans zeer lang houdbaar zijn, dus dat zijn vele vliegen in één klap!

Ook diepvriesproducten vormen een goede optie, want die kunnen erg gezond, lekker en lang houdbaar zijn. Vooral groente en fruit dat snel is ingevroren zit nog barstensvol gezonde voedingsstoffen. Hartstikke handig en erg goed voor je!

Gratis en gezond: water

Kraanwater, bedoelen we dan. Het is helemaal gratis en, zeker in Nederland, van uitstekende kwaliteit. Drink je veel water, dan help je je lichaam ontgiften. Dat is hard nodig, want de hele dag – waar je ook bent en wat je ook doet – kom je in aanraking met schadelijke stoffen. Je lichaam werkt hard om gezond te blijven en door het drinken van water help je je lichaam een handje. Gefilterd water is natuurlijk ook een optie. Dat is even een investering, maar je kunt er vervolgens wel heel lang van genieten. Het is wellicht dus het overwegen waard!

En al die flessen waar je je tot op heden een breuk aan sjouwde, laat die voortaan lekker staan. Water uit de kraan is echt niet slechter dan water uit een fles, en de andere dranken die in een fles komen (veelal frisdranken) kun je voor je gezondheid toch beter laten staan.

Boodschappen doen zonder de kinderen

Tja, kinderen willen nu eenmaal vaak dingen eten die niet per se goed voor ze zijn. Je bent dan duurder uit of moet ze in de winkel aan de lopende band uitleggen waarom ‘die snoepjes niet de kar in mogen’ en dat ‘het ongezond is’ en ‘dat dat is omdat…’

Maak het boodschappen doen zo ontspannen en gemakkelijk mogelijk, en koop eenmaal per week iets lekkers voor het hele gezin. Dat is gezellig en echt even genieten.

Grootverpakkingen en verse producten

Slim boodschappen doen is alert zijn, en oefening baart kunst! Koop liever grote dan kleine verpakkingen. Kleine verpakkingen lijken goedkoper, maar uiteindelijk zijn ze dat natuurlijk niet.

Let er ook eens op hoe slim schappen worden ingericht. Producten op ooghoogte zijn vaak duurder, dus een beetje rekken en strekken levert je beweging en korting op! En kant-en-klare producten, laat die in hemelsnaam staan als je gezondheid je lief is. De maaltijden bevatten vaak enorm veel zout en een hoop E-nummers. Kijken we naar andere producten, dan krijgen we dezelfde boodschap: hoe verser, hoe gezonder.

De meest verse producten, bevatten vele goede voedingsstoffen.

Gefabriceerd voedsel, hoe makkelijk of ogenschijnlijk verleidelijk ook, zit niet zelden boordevol suikers en andere nare zaken. Laat ze staan. En wil je minder uitgeven of heb je minder te besteden, experimenteer dan eens met minder maar betere voeding. Kauw goed, eet met aandacht en geniet van de gezonde producten die je jezelf en je dierbaren schenkt. Zit je voller dan normaal? Smaak het beter? Voel je je minder opgeblazen? Experimenteer er maar eens mee.

Geldvreters

Snelle happen onderweg, ’s avonds buiten de deur eten, shoppen, roken, drinken… Kijk eens naar de dingen waar jij veel geld aan uitgeeft. Heb je ze echt nodig? Waarom koop je ze en/of gebruik je ze? Versterkt of verzwakt het je? Past het eigenlijk nog wel bij je?

Inspanning en ontspanning

Hoe je je ook voelt, beweging kan altijd het antwoord zijn. Het is goed voor je, je stemming verbetert erdoor, het geeft energie en bevordert je conditie. Voel je je dus moe of neerslachtig, kom in beweging en merk hoe je je daarna voelt. Je kunt intensief sporten of lekker op je gemak een wandeling maken, op de fiets springen voor boodschappen of met een muziekje aan (al swingend!) het huishouden doen… Het maakt niet uit, als je maar beweegt!

Ook ontspanning heb je nodig, dus maak daar – hoe druk je het ook hebt – tijd voor. Ziek zijn kost altijd veel geld en wie zichzelf geen ontspanning gunt kan erop wachten dat ziekte op den duur het gevolg is. Neem dus minimaal 10 minuten per dag om even tot rust te komen. Ga mediteren of gewoon lekker zitten, haal diep adem, neem een warme douche…

Gun jezelf 10 minuten die – hoe je dag ook loopt – helemaal van jou zijn.

Goedkoop gezond eten en leven is absoluut mogelijk, en komt in deze uitdagende tijden meer dan ooit van pas. Probeer de tips uit en ervaar wat voor je werkt en waarom. Misschien heb jij er wel tips aan toe te voegen. Laat je reactie achter en deel met ons hoe jij goedkoop gezond eten realiseert. Je bent van harte welkom!

 

Bronnen:
Telegraaf
www.biobudget.nl

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ