Koolhydraatarm dieet? Mij niet gezien!

Vlees_geen-vlees

Koolhydraatarme diëten als Atkins en Montignac waren lange tijd erg populair en alles werd steeds maar in het werk gesteld om de boosdoeners – koolhydraten – uit het leven te bannen. Spijtig, want gezond is anders. Natuurlijk is er niets mis met het consumeren van eieren, kaas en vlees, want we hebben die eiwitten nodig, maar zeer schadelijk is die ‘overdosis’ aan eiwitten in combinatie met het negeren van wat werkelijk een verschil maakt: schone vis, zuivelproducten en vlees. Oftewel: producten die vrij zijn van hormonen! Anders kun je je uit gezondheidsoverwegingen volstoppen met eiwitten, maar heb je slechts extra kans op vele giftige indringers.

Schadelijke stoffen, weinig weerstand

Zowel vlees als zuivel zit barstensvol pesticiden en ander gif, en het ‘grappige’ is dat dieren deze rommel op precies dezelfde plek opslaan als mensen doen: in hun vet! Als we dieren en hun bijproducten eten, dan eten we dus alle schadelijke troep waaraan zij zijn blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan hun graasgebied, het boerderijmilieu en vooral ook hun voer.

Het belang van fytonutriënten

Los van de schadelijke stoffen, wordt een koolhydraatarm dieet gekenmerkt door een verontrustend tekort aan fytonutriënten. Dit zijn essentiële voedingselementen die slechts voorkomen in verse groenten- en fruitsoorten.

Plantaardige voeding, die bij een koolhydraatarm dieet nauwelijks wordt geconsumeerd, zit boordevol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Het gevolg van een gebrek aan deze belangrijke stoffen spreekt voor zich. Cellen lijden eronder, het immuunsysteem verzwakt en veroudering neemt toe. Tekort aan vezels en kalium door koolhydraatarm dieet

Je weet het vast allang, maar vezels zijn hartstikke belangrijk. We krijgen ze binnen wanneer we groente, volle granen of fruit eten. Vezels zijn machtig mooi, want ze verbinden zich aan de toxines die ons lichaam zijn binnengedrongen en schoppen ze ‘de deur uit’. Helaas is een koolhydraatarm dieet een vezelarm dieet en dat is een slechte zaak.

Hoe wordt het lichaam immers beschermt tegen al die schadelijke invloeden? En juist kalium, een cruciaal mineraal, ontbreekt in een koolhydraatarm dieet zonder groenten en fruit. Kalium is lief voor het lichaam. Het houdt de bloeddruk laag, steunt de bijnieren en het zenuwstelsel, en zorgt voor het regelmatig kloppen van het hart. Kalium is bovendien belangrijk voor ons energieniveau en onze stemming.

Overspannen dikke darm

Als het lichaam voedsel niet goed kan verteren ontstaan er problemen. Dat kan iedereen gebeuren, maar het is extra vervelend voor wie een koolhydraatarm dieet volgt, en zeker voor diegenen die in de eerste 5 maanden tot 10 kilo afvallen.

Door slechte vertering kan er verstopping ontstaan en de dikke darm komt vol te zitten met ontlasting, die nergens heen kan. Bovendien moet je, als voedsel niet voldoende wordt verteerd, extra eten om dezelfde voedingsstoffen binnen te krijgen en er een verzadigd gevoel aan over te houden. Het is geen pretje als je op gewicht moet blijven, maar voor de afvaller brengt het extra risico’s met zich mee. Niet alleen eten deze mensen de giftige dierlijke vetten, maar ze zijn door het afvallen ook nog eens extra gevoelig voor deze gevaarlijke stoffen.

Wie door een koolhydraatarm dieet last krijgt van een slechte stoelgang en verstopping (een kans die erg groot is), krijgt met een berg extra gif te maken. Ontlasting die nergens heen kan, gaat rotten en meer van dat soort ongein. Het resultaat? Meer en meer gifstoffen. En de vezels die ons zo graag een handje helpen, door de toxines de deur te wijzen, die hebben we uit onze voeding verbannen. Het is verontrustend, het is treurig en het is vooral ook erg onverstandig.

Te weinig maagzuur door koolhydraatarm dieet

Wie een koolhydraatarm dieet volgt, kan met een hoop klachten te maken krijgen. Nu kan dat de reactie van het lichaam zijn, zoals het ook reageert bij positieve maar ingrijpende situaties als ontgiften. Dat zit in dit geval echter anders. Klachten als winderigheid, ongemak na het eten, slechte adem en brandend maagzuur, kunnen optreden als een logisch gevolg van het dieet.

Nu denk je bij brandend maagzuur misschien gelijk aan een teveel aan maagzuur, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zeker in geval van koolhydraatarme diëten, komt een tekort aan maagzuur nogal eens voor. Het is het gevolg van een gebrek aan groente en fruit en een teveel aan eiwitten, waardoor de productie van het maagzuur niet zo vlekkeloos loopt als normaliter het geval is. Het lichaam beschikt nu namelijk niet over de vitaminen en mineralen die nodig zijn om maagzuur aan te maken, en daar wordt het niet vrolijk van.

Tips!

Detox DieetHet supersnelle detox dieet
– in één dag ontgiften en afvallen
Ann Louise Gittleman
Uitgeverij Spectrum
ISBN: 90-274-1655-9

2e hands €24,50 – €47,95

 

Dare 2 Detox - programma 11 dagen snel en veilig ontgiftigen en afvallen

Dare2Detox Cursus in2health

Recepten en e-mail begeleiding

€36,-

 

 

Personal-Power

In2health Video Cursussen

Recepten en video begeleiding

v.a. € 47,-

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ