Niet ontbijten verhoogt kans op hartziekten

Van een goed ontbijt heeft iedereen profijt!

Attentie!

Dit bericht is voor de mannen onder ons. Of, voor de dames onder ons die graag goed voor hun man (vriend/ broer/ zoon, et cetera) zorgen. Het ontbijt overslaan is een slecht idee. Ja, dat heeft onderzoek aangetoond. Het vergoot het risico op gewichtstoename, diabetes en hartaandoeningen, zo blijkt, dus knoop het in je oren!

Hoe ’t precies zit? We geven Eric Rimm, onderzoeker van de Harvard Medical School, het woord:

Hartziekten, diabetes en gewichtstoename door overslaan ontbijt

“Mannen die het ontbijt overslaan hebben een grotere kans op gewichtstoename, diabetes, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol,’ legt hij uit. Bovendien blijkt het risico op hartaandoeningen 27 procent hoger te zijn bij mannen die niet ontbijten, dan bij mannen die ’s ochtends wel een hapje eten.

Dat is waarschijnlijk niet wonderlijk, want uit het onderzoek van Rimm en zijn collega’s blijkt dat mannen die niet ontbijten ook vaker andere ongezonde leef- en eetkeuzes maken. Zo drinken deze mannen vaker alcohol, bewegen ze minder en roken ze vaker dan de ontbijtende man.

Invloed ontbijt op ontstaan hartziekten

Bijna 27.000 mannen tussen de 45 en 82 jaar deden mee aan de onderzoek en zij werden gemiddeld zestien jaar gevolgd. Gedurende die zestien jaar kregen 1527 mannen een hartaanval. Naar voren kwam overigens dat niet alleen het overslaan van de maaltijd ’s ochtends het risico verhoogt, maar ook nachtelijke snacks.

Dit speelt echter een relatief kleine rol, aangezien blijkt dat maar weinig mannen ’s nachts hun bed uitkomen voor een snack. Wederom speelt de leefstijl mee, aangezien velen ’s nachts niet snacken maar slapen. Snack je ’s nachts, dan ben je dus wakker. Wederom: niet zo handig! Afijn, zo is er vaak sprake van vicieuze cirkel.

Waarom heeft het ontbijt overslaan zulke grote gevolgen?

Maar waarom is niet ontbijten nu zo slecht? Zoals je vast kunt raden, is er geen eenduidig antwoord te geven. Het kan zijn dat je meer eet (grotere porties en wellicht ongezonder) als je honger hebt. Het lichaam heeft minder tijd om die berg eten te verwerken, wat weer invloed heeft op je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk en cholesterol. Bij het ontbijt maken velen van ons bovendien de meest gezonde keuzes van de dag. Skip je je ontbijt? Dan mis je die goede voeding.

Voor vrouwen wordt een soortgelijke uitkomst verwacht, maar dit is nog niet onderzocht.

Bronnen:
Gezondheidsnet.nl
Ad.nl
Nu.nl
healthylives.nl

De onderzoekresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ