Vitamine B8 – biotine

Vitamine B8

Vitamine B is een verzamelnaam voor acht wateroplosbare vitamines die belangrijke rollen spelen in de cellulaire stofwisseling, waaronder vitamine B8 (biotine). Biotine speelt een belangrijke rol bij de vet- en suikerstofwisseling en de productie van vetzuren. Vitamine B8 is nodig voor de opname van vitamine C uit de ingewanden.

Wat doet vitamine B8?

Vitamine B8 speelt een belangrijke rol bij de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten. De vitamine helpt bij de productie van vetzuren en is van belang voor gezond haar, gezonde nagels en een gezonde huid. Bovendien helpt biotine het lichaam om de basisbrandstof glucose te verbruiken.

Positieve effecten:

-Helpt haaruitval te vertragen
-Gezonde huid, haar en nagels

Negatieve effecten bij een tekort:

-Bloedarmoede
-Depressie
-Huidafwijkingen
-Moeheid
-Spierpijn
-Tongontsteking
-Verminderde eetlust

* Een tekort aan vitamine B8 is zeldzaam

Negatieve effecten bij een teveel:

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van vitamine B8. Daarom is er geen bovengrens aan te geven.

Waar zit het in?

-Lever
-Sojaproducten
-Noten, havermout, rijst, gerst, peulvruchten
-Bloemkool, volkoren tarwe
-Melk
-Eieren

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Voor biotine is alleen een adequate inneming (AI) vastgesteld van 4 microgram per dag voor de groep 0-5 maanden. Er zijn geen aanbevelingen voor andere leeftijdsgroepen.

Bron ADH: Voedingscentrum

Tags:

About Mariëlle Wiemer

Mariëlle werkt vanuit het oog van de orkaan. Ze schrijft, interviewt en redigeert de hele dag. Speerpunten: de arbeidsmarkt, gezondheid en reizen. Ze heeft journalistiek gestudeerd, is zeer betrokken bij alles wat ze doet en ziekelijk nieuwsgierig. Streven naar mentale en fysieke gezondheid is voor haar een logische levenswijze.

Het commentaar vak is gesloten.