Jodium

Jodium

Jodium is een sporenelement. Spoorelementen zijn activatoren van enzymsystemen of maken deel uit van hormonen. Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling.

Wat doet jodium?

Jodium heeft één bekende functie in het lichaam: het is voor de schildklier onmisbaar bij de productie van thyroxine. Thyroxine is een hormoon dat de celstofwisseling regelt.

Positieve effecten:

-Geestesstoornissen bij het ongeboren kind voorkomen
-Gezonde schildklier

Negatieve effecten bij een tekort:

-Achterstand in de lichamelijke en geestelijke groei (bij kinderen)
-Opgezwollen schildklier
-Vermindert denkvermogen
-Vertragende reacties

Negatieve effecten bij een teveel:

De maximaal veilige dosis voor jodium is, door de Gezondheidsraad, vastgesteld op 600 microgram per dag. Pas bij een dosis van tien tot twintig keer de aanbevolen hoeveelheid, kun je last krijgen van:

-Metaalsmaak
-Opgezwollen speeksel
-Diarree
-Braken
-Hoofdpijn
-Huiduitslag

Waar zit het in?

-Fruit
-Graanproducten
-Groenten
-Zeevis, schelpdieren
-Zout

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

De Gezondheidsraad heeft voor jodium geen aanbevelingen opgesteld. In Nederland wordt de aanbeveling van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) aangehouden en die bedraagt 150 tot 300 microgram jodium per dag.

Bron ADH: Voedingscentrum

Tags:

About Mariëlle Wiemer

Mariëlle werkt vanuit het oog van de orkaan. Ze schrijft, interviewt en redigeert de hele dag. Speerpunten: de arbeidsmarkt, gezondheid en reizen. Ze heeft journalistiek gestudeerd, is zeer betrokken bij alles wat ze doet en ziekelijk nieuwsgierig. Streven naar mentale en fysieke gezondheid is voor haar een logische levenswijze.

Het commentaar vak is gesloten.