Van een goed ontbijt heeft iedereen profijt!

Van een goed ontbijt heeft iedereen profijt!

Een goed ontbijt is niet alleen erg lekker en gezellig, maar ook gezond. Het geeft lang een verzadigd gevoel, zorgt dat je minder snel hunkert naar ongezonde snacks en maakt dat je energiek aan je dag begint. Hoe ziet een lekker en gezond ontbijt er eigenlijk uit, en hebben we nog wel tijd om uitgebreid te ontbijten?

Natuurlijk, we hebben het erg druk en er zijn continu allerlei zaken die om onze aandacht schreeuwen. Je zou er bijna door vergeten dat er ooit een ochtendritueel bestond dat ‘ontbijt’ werd genoemd. Nee, het is niet dat broodje dat je bij het weggaan naar binnen werkt. Het is ook niet dat drinkontbijt dat je in metro even gauw achterover slaat of het broodje van de benzinepomp dat je al vloekend op overige weggebruikers probeert te nuttigen.

Wat is dan WEL een gezond ontbijt?

Een gezond ontbijt is een rustige en voedzame start van de dag. Natuurlijk heb je het druk ’s ochtends (en ’s middags en ’s avonds), maar je hebt er absoluut profijt van als je desondanks tijd weet vrij te maken voor een goede opstartmaaltijd.

Kies het ontbijt dat bij je past
Eet je graag een gekookt eitje, zorg dan dat je dat ’s ochtends niet misloopt. Misschien ben je dol op die verse boterham, crackers of dat schaaltje muesli. Zorg dat je tijd maakt voor je ontbijt en zorg er vooral ook voor dat je geniet van je ontbijt. Kauw goed, maak er echt even een rustmoment van, en bereid zo zowel lichaam als geest voor op de dag die komen gaat.

Afwisselend ontbijt
Variatie maakt dat je blijft genieten en variatie in je voeding is nog erg gezond ook. Kies soms dus voor iets anders, zoals een stevig Engels ontbijt, een verse krentenbol, een smoothie of een maaltijd die bestaat uit bijvoorbeeld linzen, tomaten en wat verse kruiden.

Lekker en voedzaam
Wat je uitgeeft aan je ontbijt, dat bepaal je gelukkig helemaal zelf. Zorg er echter voor dat je flink ontbijt, want te licht ontbijten… daar word je uiteindelijk niet blij van. Het maakt dat je snel weer trek hebt en je wordt het gauw zat. Je lichaam verdoet gedurende de nacht een hoop energie en ook overdag wordt er heel wat van je lijf gevraagd, waardoor het de energie uit voeding erg goed kan gebruiken. Zorg goed voor je lichaam en kies voor een gezond en voedzaam ontbijt, want daar pluk je zelfs uren later de vruchten van.

Ontbijten, da’s gezellig!
Het lijkt bijna tot een ver verleden te behoren en dat is erg spijtig. Gezellig met z’n allen ontbijten, wat is er leuker? Het zorgt voor een rustmoment, een moment dat je samen deelt. Zo start je de dag aan tafel, met de mensen die je het meest dierbaar zijn. Dit zijn tevens de mensen waar je vast graag goed voor zorgt. Ontbijt samen en de dag gezond beginnen wordt makkelijker en leuker!

TIP! ’s Ochtends toch te veel haast?
Dek de tafel ’s avonds alvast, dat scheelt ’s ochtends een hoop tijd.
En, zo’n gezellig gedekte tafel ziet er uitnodigend uit!

Meer vezels, minder suiker
Met aandacht eten levert je veel op. Het geeft langer een verzadigd gevoel, maakt dat je meer geniet, aandacht hebt voor wat je eet, dan zul in het geval van je ontbijt al snel zien dat cruesli vaak een hoop suiker bevat en muesli heel wat minder. En die vezels, die vind je in mindere mate in je geliefde cracker en in meerdere mate in die stevige bruine boterham. Kijk eens naar wat je eet en luister eens naar je lichaam. Waar heeft het behoefte aan? Waar heb je trek in? Is dat gezond of minder gezond? Versterkt dat je of zal het op den duur verzwakkend werken?

Lief zijn voor je lichaam, dat begint bij het ontbijt!

Bronnen:
Voedingscentrum
Gezondheidsnet

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ