Een slechte adem; een genant probleem met een simpele oplossing

Tandpasta tandenpoetsen

Bijna iedereen kampt wel eens met een slechte adem. Een gênant probleem, met vaak een simpele oplossing: gebruik een tongschraper.

Halitose

De medische term voor een slechte adem is ‘halitose’. Je hoort er misschien niet zo veel over, maar toch vormt het voor veel mensen een groot probleem. Een slechte adem kan voor veel onzekerheid zorgen. Sommige mensen leiden hierdoor een teruggetrokken bestaan, vermijden relaties, werken thuis of worden zelfs depressief. Toch is het verhelpen van halitose vaak makkelijker dan gedacht.

Misverstanden slechte adem

Veel mensen denken dat de oorzaak van een slechte adem voortkomt uit problemen in de maag. Vaak ondergaan mensen hiervoor pijnlijke medische onderzoeken, terwijl de maag bij dit probleem vrijwel nooit een rol speelt. Ook wordt er veel geld uitgegeven aan spoelmiddelen, mondspray en kauwgom. Maar deze middelen maskeren de slechte adem slechts tijdelijk en verhelpen het probleem niet.

Oorzaken slechte adem

Het vervelende van deze kwaal is dat je een slechte adem vaak zelf niet ruikt; je mag hopen dat anderen het tegen je durven te zeggen zodat je er iets aan kunt doen. Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben:

– aandoeningen aan tanden en kiezen
– infecties in de mond of in de keel
– tandvleesproblemen
– voedingspatroon (teveel uien en knoflook, teveel koffie drinken, teveel zuivel)
– aandoeningen aan de nieren, maag of darmen
– tabak en alcohol

Praktijk

In de praktijk blijkt dat de oorzaak van een slechte adem in negen van de tien gevallen in de mond te ligt en in de helft van die gevallen in de vorm van ‘tongbeslag’. Dit is een wit laagje met daarin tientallen soorten bacteriën, waarvan sommige vluchtige zwavelverbindingen produceren. Deze zwavelverbindingen kunnen voor de karakteristieke lucht van rotte eieren zorgen. Bij ouderen is deze laag tongbeslag vaak dikker dan bij jongeren, doordat de samenstelling van ons speeksel met de jaren verandert.

Schrapen loont

Tongschrapers zijn goedkope en effectieve hulpmiddelen in de strijd tegen tongbeslag en daarmee de hygiëne in de mond. In Nederland is het reinigen van de tong niet zo’n bekend ritueel. In oosterse culturen daarentegen, is het reinigen van de tong de normaalste zaak.

Hoe gebruik je een tongschraper?

Het gebruik is zeer eenvoudig. Na het poetsen, steek je de tong zover mogelijk uit en schraap je de tongschraper een aantal keer van ver achter op de tong, langzaam naar voren. Vergeet niet na te spoelen met water. De eerste keer kan er een neiging tot kokhalzen ontstaan, maar die neemt na verloop van tijd af. Blijf tijdens het schrapen goed door de neus wordt ademen. Blijf je last hebben van een lichte kokhalsneiging? Probeer het dan eens met een smalle tongschraper. Sommigen mensen met halitose gaan hun tongbeslag met hun tandenborstel te lijf, maar onderzoek wijst uit dat hier niet zulke goede resultaten mee behaald worden als met een tongschraper.

meer weten: behandeling slechte adem

About Anna Roeden

Biografie volgt nog.

Het commentaar vak is gesloten.