Minder gewichtstoename bij kinderen door prebioticum en calcium

kinderen blij lol

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een prebioticum¹ in combinatie met niet-verteerbare voedingsvezels (oligofructose en inuline) voorkomt dat kinderen in de groei te veel aankomen. Dit gewichtsregulerende effect wordt versterkt door calcium uit de voeding wat door prebioticum beter blijkt te worden opgenomen. Dit is in het medisch-wetenschappelijk blad ‘Journal of Pediatrics’ gepubliceerd.

Opzet onderzoek naar effect prebioticum en calcium

In eerder onderzoek toonden onderzoekers al aan dat een betere calciumopname bij kinderen die niet aan obesitas lijden, kan worden verkregen middels een prebioticum met inuline. Het onderzoek nam een jaar tijd in beslag en hieraan deden 97 gezonde kinderen van 9 tot 13 jaar mee die niet aan obestias leden. Ze dronken bij hun ontbijt iedere dag calciumverrijkte sinaasappelsap, waarin 4 gram oligofructose en 4 gram inuline (of een placebo²) verwerkt was.

Inname calcium versterkt invloed van prebioticum

De niet-verteerbare voedingsvezels oligofructose en inuline lijken van invloed te zijn, doordat zij een hormonaal effect hebben en tevens de calciumopname, de vetverbranding en het verzadigingsgevoel verbeteren. Het prebioticum is zeer effectief gebleken en dit lijkt voornamelijk samen te hangen met de calciuminname. De mate van gewichtsregulering is namelijk optimaal gebleken bij een dagelijkse calciuminname van minimaal 700 mg.

Aanzienlijke effecten, ook na aanvulling

Tijdens de groei neemt de body mass index (BMI) toe. Tijdens het onderzoek werd er gekeken of er sprake was van een normale gewichtstoename. Bij kinderen die het prebioticum innamen, bleek de toename van de BMI na een jaar normaal te zijn en tevens significant lager dan in de controlegroep (de groep met het placebo). De totale vetmassa bleek ook minder sterk te zijn toegenomen in de prebioticum-groep. Bij kinderen die minimaal 700 mg calcium per dag innamen was het effect van prebioticum nog groter. Opvallend is dat deze verschillen zelfs in het jaar na de aanvulling van de voeding, middels probiotica en calcium, bleven bestaan.

¹ Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die van nature in voedingsmiddelen voorkomen, zoals in granen, groente of fruit. Deze vezels stimuleren de groei en activiteit van specifieke bacteriën en bevorderen de gezondheid.
² Een placebo is een als geneesmiddel voorgeschreven middel zonder werkzame bestanddelen.

Bron:
1. Abrams SA, Griffin IJ, Hawthorne KM et al. Effect of prebiotic supplementation and calcium intake on body mass index. J Pediatr. 2007;151(3):293-8.
2. Abrams SA, Griffin IJ, Hawthorne KM et al. A combination of prebiotic short-and longchain inulin-type fructans enhances calcium absorption and bone mineralization in young adolescents. Am J Clin Nutr 2005;82:471-6.
Prebiotica: www.darmgezondheid.nl

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.