Beschermen visvetzuren het gehoor?

Gehoor visvetzuren

 

Het was al bekend dat visvetzuren goed zijn voor hart en bloedvaten, maar het was nog niet bekend dat deze vetzuren ook het gehoor zouden kunnen beschermen. In vele kranten zijn koppen opgedoken die concluderen dat je gehoor beter wordt van visvetzuren, maar is dit ook zo?

Het is aannemelijk dat visvetzuren het gehoor zouden beschermen, omdat deze zuren een positief effect hebben op het bloedvat dat het gehele binnenoor voedt. En het binnenoor zet geluid om in zenuwsignalen. Toch geeft onderzoekster Carla Dullemeijer van de Universiteit Wageningen aan dat het nog veel te vroeg is om dergelijke conclusies te trekken.

Onderzoek visvetzuren

Carla Dullemeijer onderzocht circa zevenhonderd senioren (zonder gehoorschade) tussen de vijftig en zeventig jaar. Zij besteedde aandacht aan de hoeveelheid visvetzuren in hun bloed. Het gehoor van de mensen met de grootste hoeveelheid omega-3-vetzuren in hun bloed, ging in de drie jaar na de meting het minst achteruit. Belangrijk is dat deze personen lage tonen eerder hoorden dan de mensen met minder visvetzuren in hun bloed. In het waarnemen van hoge tonen kon geen dergelijk verschil worden waargenomen.

Vraagtekens

Er werd dus niet gemeten hoeveel vis de proefpersonen aten, maar er werd gekeken naar de hoeveelheid omega-3-vetzuren in het bloed. Dit hangt wel met elkaar samen, maar laat enkele zaken open. Tevens is het mogelijk dat de personen met een grote hoeveelheid visvetzuren in het bloed simpelweg gezonder leefden. Weliswaar werden lage tonen door deze mensen eerder waargenomen, maar hiervan merk je zelf nauwelijks iets.

Meer onderzoek noodzakelijk

Het lijkt wel duidelijk te zijn dat visvetzuren een positief effect hebben op de hersenen. Ouderen waarvan het bloed weinig van deze vetzuren bevatte, presteerden minder goed op cognitieve testen dan senioren bij wie een grotere hoeveelheid omega-3-vetzuren in het bloed werd aangetroffen. De onderzoekster geeft aan dat de testjes te maken hadden met snelheidsgerelateerde hersenfuncties. De verwerkingssnelheid ging minder achteruit bij de senioren die veel omega-3-vetzuren in het bloed hadden. Het geheugen, de informatieverwerking en de taalbeheersing worden echter niet beïnvloed door visvetzuren.

Dullemeijer geeft aan dat er pas echt duidelijkheid gevonden kan worden als één groep ouderen jarenlang veel vette vis zou consumeren en een tweede groep niet. Dergelijke onderzoeken kosten echter een hoop geld en om die reden wordt eerst gekeken naar de resultaten die met andere (minder kostbare) onderzoeken worden verkregen.

Bronnen:

–          Website dagblad Trouw → Wetenschap → zoek vervolgens op het artikel:
‘Vette vis beschermt ouderen wel of niet tegen gehoorverlies’
(auteur: Sander Becker – 05 juni 2009)
–          Website dagblad Volkskrant → Wetenschap en Gezondheid → zoek vervolgens op het artikel:
‘Wat een makreel kan betekenen voor varkens en oude mensen’
(auteur: Broer Scholtens – 16 mei 2009)
–          Website Exmedia → Nieuws → Zoek alleen in 2009 → zoek vervolgens op het artikel:
‘Vis is goed voor de oren’
(auteur: Universiteit van Wageningen – 29 mei 2009)

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.