Chroom

Chroom

Chroom is een spoorelement. Sporenelementen zijn activatoren van enzymsystemen of maken deel uit van hormonen. Chroom is onmisbaar voor de groei en de gezondheid. Over chroom is niet ontzettend veel bekend.

Wat doet chroom?

Als het lichaam over voldoende chroom beschikt, kan het de insuline in je lichaam beter benutten, waardoor de bloedsuikerspiegel normaal blijft. Ook helpt chroom eiwitten en vetten af te breken en kan zo ook het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen en het ‘goede’ verhogen, waardoor hartziekten minder kans krijgen.

Positieve effecten:

-Geeft verlichting bij hoofdpijn
-Houdt bloedsuikerspiegel op peil
-Kan het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte helpen verlagen
-Onmisbaar bij afbraak vet, koolhydraten en eiwit

Negatieve effecten bij een tekort:

-Kan ontwikkeling van diabetes versnellen
-Onvoldoende benutting van glucose
-Slechte stofwisseling van aminozuren
-Verhoging van cholesterolgehalte

Negatieve effecten bij een teveel:

De veilige bovengrens die wordt aangegeven is 250 microgram per dag. Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van chroom.

Waar zit het in?

-Biergist
-Eigeel
-Kaas
-Stroop
-Volkorengranen

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

De Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen voor chroom. In de Verenigde Staten wordt 25 tot respectievelijk 35 microgram per dag aanbevolen voor volwassen vrouwen en mannen.

Bron ADH: Voedingscentrum

Tags:

About Mariëlle Wiemer

Mariëlle werkt vanuit het oog van de orkaan. Ze schrijft, interviewt en redigeert de hele dag. Speerpunten: de arbeidsmarkt, gezondheid en reizen. Ze heeft journalistiek gestudeerd, is zeer betrokken bij alles wat ze doet en ziekelijk nieuwsgierig. Streven naar mentale en fysieke gezondheid is voor haar een logische levenswijze.

Het commentaar vak is gesloten.