Wandelen geneest

Wandelen_zandpad

De bekende Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella staat bekend om zijn heilzame uitwerking op lichaam en geest en dat heeft een goede reden. Dat een lange wandeling ons kan genezen, toont het proefschrift van Ineke Albers aan, waarmee zij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De effecten van wandelen worden door uiteenlopende bronnen bevestigd. Het is een natuurlijk medicijn, waarvan we op ieder moment gebruik kunnen maken.

Invloed van wandelen

In vroeger tijden liep de mens vele kilometers te voet af en liepen we veelal uit noodzaak. Nu er auto’s en andere manieren van reizen bestaan, lopen we vele malen minder. Vandaag de dag is wandelen voor velen een plezierige vrijetijdsbesteding geworden, zoals voor de grote groep mensen die de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella maakt. Uiteraard spelen hier ook religieuze aspecten mee, maar vooral de afstand blijkt de verklaring te zijn voor het heilzame effect op lichaam en geest.

Meerdere bronnen tonen aan dat er tijdens een lange wandeltocht dopamine vrij komt in ons lichaam. Deze stof werkt zeer goed tegen chronische pijn en depressie, waardoor wandelen zelfs klachten kan verminderen of genezen. De positieve effecten worden met de jaren steeds duidelijker. Wandelen zorgt voor minder kans op diabetes, botontkalking en hart- en vaatziekten. Vier keer per week een blokje om, heeft een zeer heilzaam effect op onze algehele lichamelijke gezondheid.

Terug naar de natuur

Wandelen is een natuurlijke inspanning en een bewegingsvorm die we op vrijwel ieder moment kunnen doen. We kunnen genieten van de bossen, van het strand of een wandeling naar de supermarkt. Lopen is heel eenvoudig en het zit in onze natuur. Vroeger wandelden we uit noodzaak, maar in wezen is wandelen nog steeds een noodzaak. Het vormt een natuurlijk medicijn en vrijwel iedereen is ertoe in staat.

De magie van wandelen is een vorm van magie die we ons opnieuw eigen kunnen maken. Het wordt steeds duidelijker dat we terug moeten naar een meer natuurlijke manier van leven; onze consumptiemaatschappij vormt immers niet het antwoord op alles. Het is zelfs de oorzaak van vele negatieve aspecten, waarmee we vandaag de dag te kampen hebben. Het heilzame effect van wandelen, toont ons dat we op ieder moment kunnen bijdragen aan onze eigen lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Gerelateerde onderwerpen:

Meer kans op tekort dan teveel vitamine D

Depressie behandelen met vitaminen B12 en foliumzuur

Eten en emoties

Zonder dip door de donkere dagen

 

 

Meer informatie:

Sportzorg.nl

Tweevoeter.nl

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.