Kalium is een macro-element. Het komt veel in het lichaam voor en bevindt zich voor het grootste gedeelte in de cellen. Het is een elektrolyt; een stof die een positieve of negatieve lading kan krijgen.
Wat doet Kalium?
Het is nodig voor: de zenuwprikkelgeleiding, het handhaven van een normale bloeddruk, het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren. Kalium zorgt voor een juiste hoeveelheid vocht in de cellen en natrium voor daarbuiten. Zo zorgen deze twee mineralen samen voor evenwicht. Ook helpt het glucose om te zetten in een energievorm die door de spieren kan worden opgeslagen.
Positieve effecten:
-Helpt bij uitscheiding giftige stoffen
-Kan hoge bloeddruk bestrijden
-Kan kans op hartaanval en herseninfarct verkleinen
Negatieve effecten bij een tekort:
-Aanhoudende diarree of braken
-Depressie
-Misselijkheid
-Spierzwakte
-Verstoorde hartfunctie
* Een tekort aam kalium is zeldzaam
Negatieve effecten bij een teveel:
Voor kalium is geen maximaal veilige dosis opgesteld. Een teveel is hoogst onwaarschijnlijk. Een vergiftiging treedt meestal alleen op bij mensen met een nierziekte.
Waar zit het in?
-Aardappelen (bij koken in te veel water gaat kalium verloren)
-Bananen
-Brood
-Groenten (bij koken in te veel water gaat kalium verloren)
-Sinaasappels
-Vlees
-Zuivel
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Voor kalium heeft de Gezondheidsraad geen aanbevelingen opgesteld. Voor een goede bloeddruk is echter een ruime inname van kalium in combinatie met een laag natriumgehalte (lees: zoutgehalte) in de voeding gewenst. In het buitenland worden wel aanbevelingen gedaan van circa 3500 milligram per dag.
Bron ADH: Voedingscentrum