Mineralen

mineralen

Mineralen vormen gereedschap dat door ons lichaam niet geproduceerd kan worden; ze moeten uit voeding of supplementen komen. Ze beslaan slechts een klein deel (4%) van ons lichaamsgewicht.

Men heeft ze ingedeeld in twee groepen (afhankelijk van de hoeveelheden van deze stoffen in ons lichaam), namelijk: macro-elementen en spoorelementen. Onder macro-elementen verstaan we de groep die we met de dagelijkse voeding in een grote hoeveelheid nodig hebben. De meest essentiële macro-elementen zijn: calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor.

Spoorelementen zijn activatoren van enzymsystemen of maken deel uit van hormonen. De dagelijkse noodzakelijke hoeveelheid van spoorelementen voor een goede gezondheid is gering. Essentiële spoorelementen zijn: jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.

Mineralen zijn onmisbare bouwstoffen voor:

– Het normaal functioneren van de stofwisseling en het hart
– Botvorming
– De opbouw en het herstel van weefsel
– Essentiële bestanddelen van lichaamsvocht
– Componenten van enzymsystemen, weefsels en hormonen
– Bouwstenen van ingewikkelde verbindingen, zoals de rode bloedkleurstof

Hieronder gaan we dieper in op de individuele mineralen:

Calcium

Chloride

Chroom

Fosfor

IJzer

Jodium

Kalium

Koper

Magnesium

Mangaan

Molybdeen

Natrium

Seleen

Zink

Tags:

About Mariëlle Wiemer

Mariëlle werkt vanuit het oog van de orkaan. Ze schrijft, interviewt en redigeert de hele dag. Speerpunten: de arbeidsmarkt, gezondheid en reizen. Ze heeft journalistiek gestudeerd, is zeer betrokken bij alles wat ze doet en ziekelijk nieuwsgierig. Streven naar mentale en fysieke gezondheid is voor haar een logische levenswijze.

Het commentaar vak is gesloten.