Acupunctuur bestrijdt migraine

acupunctuur gezicht

De traditionele Chinese geneeskunde beschouwt de mens als één geheel. Binnen dat geheel dient er balans te zijn tussen lichaam en geest, de interne en externe situatie, de plus- en de minpool (Yin en Yang) en de vijf elementen. Acupunctuur, dat hier een deel van uitmaakt, kan ondersteunend werken bij een groot aantal aandoeningen, zoals migraine.

Migraine is een veel voorkomende aandoening. Er zijn echter veel verschillende vormen en heel veel verschillende oorzaken. De één heeft migraine voor de menstruatie, de ander als hij of zij gespannen of zenuwachtig is. Sommige mensen worden misselijk, anderen overgevoelig voor licht en weer anderen kunnen tijdens een aanval dagenlang niet normaal functioneren.

De oorzaak van migraine

De oorzaak ligt in de bloedvaten. Bij migrainepatiënten veroorzaakt een zogenaamde ‘trigger’ (een aanleiding die bij iedereen anders kan zijn) een vernauwing van de bloedvaten, de ‘vasoconstrictie’. Vervolgens treedt er een verwijding van de bloedvaten, een ‘vasodilatatie’ op. Dit gebeurt voornamelijk in de bloedvaten in het hoofd en veroorzaakt onder andere de bonkende hoofdpijn.

Waarom heeft acupunctuur een positief effect op migraine?

Bij acupunctuur wordt er niet alleen gekeken naar de klachten, maar ook naar onderliggende oorzaken. Een goede acupuncturist kan met behulp van naalden op de juiste plekken bepaalde zenuwen tijdelijk ‘lamleggen’. Op deze manier kan acupunctuur werken als pijnstiller.

Uitkomsten van onderzoek

Onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur de bloeddoorstroming in de hersenvaten normaliseert. Bovendien is gebleken dat het de aanmaak van zogenaamde endogene pijnstillers in de hersenen en het ruggenmerg stimuleert (stoffen die we dus zelf aanmaken, zoals endorfine). En alsof dat nog niet genoeg is, werd in onderzoek gemeten dat de hersenen onder invloed van acupunctuur ook meer serotonine (een stofje dat een positieve invloed heeft op ons humeur) aanmaakten en dat de productie van andere neurotransmitters (stoffen die boodschappen in de hersenen doorgeven) die geassocieerd worden met pijn, depressie en angst juist verminderde.

Vrijwel geen bijwerkingen bij acupunctuurbehandeling

Een ander belangrijk punt is dat er bij acupunctuur zelden of nooit bijwerkingen optreden. En als de patiënt de signalen vroeg genoeg herkent, blijkt het zelfs mogelijk om een aanval te voorkomen. Bovendien kan met de tijd de effectiviteit van de behandelingen toenemen.

Door de positieve resultaten is recent zelfs door specialisten voorgesteld om acupunctuur een reguliere plaats te geven bij de behandeling van aan spanningshoofdpijn gerelateerde migraine. Maar er moet zeker nog veel meer onderzoek worden verricht voor we precies weten welke behandelmethode het meest effectief is en dan nog kunnen de resultaten verschillen per patiënt. Als je liever niet levenslang medicijnen wilt blijven slikken, is het in ieder geval de moeite waard om eens een serie acupunctuurbehandelingen te ondergaan.

 

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over Lagere dosis antidepressiva dankzij acupunctuur
Meer lezen over De Chinese voedingsleer 
Meer lezen over Semi-alternatieve huisarts goedkoper dan reguliere huisarts

 

Bronnen:

– Hopton A., MacPherson H. ‘Acupuncture for Chronic Pain: Is Acupuncture More Effective than a Placebo?’  A systematic review of pooled data from meta-analyses. Pain Practice, 2010; 10(2): 94-102.
– Vickers A.J., Rees R.W., Zollman C.E., McCarney R., Smith C.M., Ellis N., Fisher P., Van Haselen R. ‘Acupuncture for chronic headache in primary care: large, pragmatic, randomised trial’. BMJ, 2004 Mar 27, 328(7442):744
– Asghara A., Greena G. et al ‘Acupuncture needling sensation: The neural correlates of deqi using fMRI Brain Research’ February 2010, Volume 1315: 111-118
– Linde K, Allais G, Brinkhaus B, Manheimer E, Vickers A, White AR. ‘Acupuncture for tension-type headache’. Cochrane Database of Syst. Rev., Issue 1. Art. No.: CD007587 DOI: 10.1002/14651858.CD007587

Tags:

About a.vandenboom

Alexandra is een ervaren, allround tekstschrijver die na haar studie Vertaalwetenschappen en bijna twintig jaar als management assistant en PA gewerkt te hebben voor zichzelf begonnen is. Zij vertaalt, corrigeert, schrijft, is stemacteur, werkt als voice-over en geeft bijles. Voor In2health vertaalt Alexandra moeiteloos complexe wetenschappelijke onderzoeken naar duidelijke, leesbare artikelen. Meer weten over Alexandra? Bezoek haar website: http://www.textalex.nl

Het commentaar vak is gesloten.