Door paracetamol meer kans op astma

hoofdpijn

Uit onderzoek onder meer dan 300.000 tieners van 13 en 14 jaar is gebleken dat zij die eens per maand paracetamol gebruikten 2,5 keer zoveel kans hadden op astma dan degenen die het nooit innamen. Zelfs de tieners die maar eens per jaar paracetamol gebruikten, hadden alsnog vijftig procent meer kans op astma bleek uit hetzelfde onderzoek.

Hoe werkt paracetamol?

Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. Binnen een half uur na inname neemt de pijn af en dit effect houdt drie tot zes uur aan. Paracetamol is wereldwijd het meest gebruikte middel om pijn en koorts tegen te gaan. Ook wordt het medicijn in combinatie met andere geneesmiddelen gebruikt om symptomen van verkoudheid te bestrijden.

Effecten van paracetamolgebruik

Een team van het Medical Research Institute of New Zealand zegt dat het niet met zekerheid kan vaststellen dat paracetamol de oorzaak is van verschillende negatieve neveneffecten, maar er is wel groeiend bewijsmateriaal dat dit uitgangspunt bevestigd. Het team denkt namelijk dat de pijnstiller wellicht het immuunsysteem verstoort en onstekingen in de luchtwegen veroorzaakt. Ook zijn er onderzoeken die paracetamol in verband brengen met  astma, eczeem en allergische neusverstopping.

Vermijden paracetamol is de moeite waard

Paracetamol wordt ontzettend veel gebruikt. Hoogleraar in de geneeskunde Dr. Richard Beasley denkt dat circa de helft van de ernstige astmatische gevallen voorkomen zouden kunnen worden door het vermijden van paracetamol. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in the American Journal of Respiratory and Critcal Care Medicine.

Verder onderzoek naar het verband tussen paracetamol en dergelijke serieuze klachten is noodzakelijk, omdat mogelijk veel klachten zijn te herleiden naar paracetamolgebruik. “Willekeurig gecontroleerde proeven zijn om die reden met spoed nodig; niet alleen in het geval van kinderen, maar ook als het aankomt op volwassenen en bijvoorbeeld zwangerschap,” stelt Dr. Richard Beasley.

The Telegraph

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.