Lagere dosis antidepressiva dankzij acupunctuur

antidepressiva_acupunctuur

Uit onderzoek is gebleken dat acupunctuur een lagere dosis antidepressiva mogelijk kan maken, voor patiënten met een ‘Major Depressive Disorder’. Dit is een depressieve stoornis, die in de volksmond veelal wordt omschreven als een depressie.

Tachtig personen werden voor dit onderzoek verdeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg zes weken lang twintig tot dertig gram fluoxetine (prozac, een antidepressiva) en vijf weken lang placebo-acupunctuur. De tweede groep kreeg een dosis van tien gram fluoxetine in combinatie met echte acupunctuurbehandelingen.

Vragenlijst

Veranderingen in de ernst van de depressie werden bijgehouden aan de hand van de ‘Hamilton Rating Scale for Depression’ (HRSD). Dit is een vragenlijst met 21 items, die een maat geeft voor de ernst van een depressie. Ook kan men hiermee vaststellen om welk type depressie het gaat. Tijdens het onderzoek werd tevens aandacht besteedt aan angstsymptomen en de negatieve bijwerkingen van de behandeling met fluoxetine én de behandeling in combinatie met acupunctuur.

Uitkomst van het onderzoek

Beide behandelingen bleken even effectief. De eerste groep had baat bij de hogere dosis fluoxetine, terwijl de groep die een lagere dosis fluoxetine en behandeling met echte acupunctuur kreeg, minder negatieve bijwerkingen vertoonde. Tevens waren er grote verbeteringen zichtbaar in de angstsymptomen. De vermindering in bijwerkingen kan uiteraard voortkomen uit de lagere dosis fluoxetine, maar de afname van angstsymptomen is zeer veelzeggend. Bovendien kan, in combinatie met acupunctuur, dus inderdaad een lagere dosis fluoxetine toegediend worden. De belangrijke rol die acupunctuur kan spelen, in de behandeling van mensen met een depressie, is in deze uitkomst dan ook goed zichtbaar.

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over De Chinese voedingsleer
Meer lezen over Acupunctuur bestrijdt migraine
Meer lezen over Semi-alternatieve huisarts goedkoper dan reguliere huisarts

Meer informatie:

‘Hamilton Rating Scale for Depression’
– Acupunctuur en depressie – Hwa To Acupunctuur Centrum
Acupunctuur voor depressie – IOCOB
Acupunctuur bij depressie tijdens zwangerschap – Scientias.nl

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.