Semi-alternatieve huisarts goedkoper dan reguliere huisarts

acupunctuur

Semi-alternatieve huisarts 15% goedkoper.

Semi-alternatieve huisartsen werken vijftien procent goedkoper dan reguliere huisartsen. Dit blijkt althans uit onderzoek van hoogleraar gezondheidseconomie Peter Kooreman en epidemioloog en lector antroposofische gezondheidszorg Erik Baars.

Voor dit onderzoek werden de gegevens van alle 150.000 verzekerden van de Haagse zorgverzekeraar Azivo bestudeerd. De uitkomsten tonen aan dat huisartsen die zich ook bekwaamd hebben in alternatieve geneeswijzen als homeopathie, antroposofische gezondheidszorg en acupunctuur, vijftien procent goedkoper werken dan reguliere huisartsen.

Uitkomsten onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat patiënten van semi-alternatieve huisartsen minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen en minder medicijnen gebruiken. Er is geen aanwijzing gevonden dat de patiënten te weinig zorg krijgen en de levensverwachting ligt zelfs hoger dan bij patiënten van reguliere artsen.

Het is mogelijk dat personen die kiezen voor een semi-alternatieve huisarts al een gezondere leefstijl hebben, waardoor zij minder medicijnen gebruiken en minder vaak in een ziekenhuis worden opgenomen. Bovendien kan het zijn dat deze patiënten minder snel voor medische interventies kiezen.

Kooreman en Baars geven aan dat semi-alternatieve artsen, door hun alternatieve geneeswijzen achtergrond, uiteraard wel meer zijn gericht op het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Het kan dus bijvoorbeeld zo zijn dat een antroposofische arts minder snel het advies geeft een kind te laten inenten tegen de bof of mazelen. Deze artsen zullen eerder benadrukken dat het goed is om de ziekte door te maken, vanwege de opbouw van het immuunsysteem en dat je zo een verminderd risico loopt om de ziekte in kwestie op een later moment opnieuw te krijgen.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers gegeven aan dat dit een eerste onderzoek is en dat vervolgonderzoeken noodzakelijk zijn om concrete uitspraken te kunnen doen. De verklaring voor het verschil in de kosten moet bijvoorbeeld nog wetenschappelijk onderbouwd worden. Toch stellen de onderzoekers dat, alternatieve en met name, complementaire geneeswijzen serieuzer moeten worden genomen. Wetenschappelijk bewijs voor deze wijze van behandelen ontbreekt nog, maar is in een aantal gevallen wel degelijk effectief gebleken.

Evidence-based medicine versus behandeling op maat

Hoogleraar klinische- en gezondheidspsychologie Jozien Benzing heeft circa zestienduizend gesprekken tussen huisartsen en patiënten op video opgenomen. Zij geeft aan dat patiënten tegenwoordig dertig procent minder inbreng hebben dan vijftien jaar geleden. Het verminderen van empathie, de verzakelijking van de geneeskunde en de nadruk op technologie kunnen een verklaring zijn voor het grote aantal patiënten dat evidence-based medicine (geneeskunde op basis van bewijs) niet langer beschouwd als het enige en juiste antwoord.

Steeds meer komt het belang van aandacht voor de individuele kenmerken van de persoon in kwestie naar voren, maar binnen de evidence-based medicine wordt hier anders over gedacht. Semi-alternatieve huisartsen lijken beter in staat tot het aanbieden van een behandeling op maat en één ding is zeker: daar lijkt wel degelijk behoefte aan te zijn.

 

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over Lagere dosis antidepressiva dankzij acupunctuur
Meer lezen over Acupunctuur bestrijdt migraine

Bronnen:

– Magazine ‘Medisch contact’, nr. 24 – 17 juni 2010, ‘Semi-alternatieve huisarts goedkoper’
– Website Volkskrant → Wetenschap & Gezondheid → http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Gezondheid-wetenschap/article/detail/994886/2010/06/07/Semi-alternatieve-huisarts-werkt-lsquo-stuk-goedkoper-rsquo.dhtml

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.