Een hoop mensen voelen zich er ongemakkelijk bij of moeten lachen als de ontlasting ter sprake komt, maar wist je dat een mens er dagelijks gemiddeld 100 tot 150 gram van produceert? Dat is 35 tot 50 kilogram poep per jaar! Daar heb je vast wel een beeld bij, of niet? Enfin, je ontlasting zegt veel over de staat waarin je verteringskanaal verkeert en dus over je gezondheid. Het is daarom handig om er wat meer aandacht aan te besteden.
De kleur en samenstelling van je ontlasting
Die vertrouwde bruine ontlasting vind je misschien vies en vanzelfsprekend, maar je gezondheid heeft veel invloed op het bruine hoopje dat jij in het toilet achterlaat. Zo kan de kleur bijvoorbeeld veranderen wanneer je rode kool hebt gegeten, maar ontlasting kan ook van kleur veranderen door een bloeding in je spijsverteringskanaal, een leveraandoening of bijvoorbeeld door galstenen. Wist je dat je ontlasting zelfs witgeel of zwart van kleur kan zijn? Wat we allemaal wel herkennen is harde of juist heel dunne ontlasting. Ook dit ontstaat niet voor niets. Het zegt heel veel over hoe het gesteld is met het spijsverteringskanaal.
3x daags poepen?
Er wordt vaak gedacht dat je gezond bent als je drie keer dag naar het toilet moet, maar dat is niet het geval. Iedereen kent namelijk zijn of haar eigen patroon. Zoals we een eigen ritme kennen, dat we doorgaans graag aanhouden, zo gaat dat ook met de ontlasting. Belangrijker is de soepelheid waarmee het ons lichaam verlaat. Zolang je met gemak naar het toilet gaat is er niets aan de hand. O, en die winden die je soms stiekem en soms minder subtiel laat: die zijn heel gezond hoor! Het is een logisch gevolg van de vertering van het voedsel dat we gedurende de dag eten, en de lucht die je inslikt als je bijvoorbeeld ademhaalt, eet of praat.
De invloed van vezels op de spijsvertering
Vezels en een gezonde spijsvertering worden vaak samen genoemd, maar hoe zit dit nu precies? Dat is heel eenvoudig. Er zijn verschillende soorten vezels en deze hebben dus ook een ander effect op de spijsvertering. Veelal wordt gesproken van oplosbare en onoplosbare vezels. De oplosbare variant wordt door bacteriën in de dikke darm afgebroken, waar ze zogezegd als voedsel dienen voor de goede bacteriën in de darm en voor de darmcellen. Ook ondersteunen deze darmcellen en bacteriën het immuunsysteem. Onoplosbare vezels daarentegen, worden zoals de naam al verklapt niet opgelost. Deze nemen vocht op, waardoor de ontlasting in volume toeneemt. Ze houden de ontlasting soepel en dragen zo bij aan een gezonde stoelgang. Verschillende vezels zitten onder andere in noten, zaden, groente, fruit, volkorenproducten en aardappelen.