Slaap je gezond

Dat slaap van levensbelang is weten we eigenlijk allemaal. Iets met de biologische klok, weerstand… Hoe zat dat ook alweer? Onderzoekers aan de Yale universiteit concluderen dat een verstoord slaappatroon inderdaad kan leiden tot ziekten, want de biologische klok doet meer dan alleen bepalen wanneer we slapen en wakker zijn.

Invloed van het eiwit TLR9 op de weerstand

Onderzoeker Erol Fikrig en collega’s hebben ontdekt dat dat de biologische klok van invloed is op het eiwit TLR9, en het is juist dit eiwit dat reageert op aanwezige virussen en bacteriën. Hoe groter de aanwezigheid van dit eiwit, hoe beter de infectie kon worden tegengehouden. Tevens werd vastgesteld dat de aanwezige hoeveelheid onderhevig was aan de slaap-waak cyclus. Zo is het een bekend gegeven dat de kans dat patiënten ‘s nachts overlijden groter is, en ook is bekend dat een verstoord slaappatroon veel voorkomt op de intensice care. Geluidsoverlast, geneesmiddelen en kunstmatig licht schijnen de boosdoeners te zijn.

5 tips voor een goede nachtrust

Slecht slapen is ontzettend frustrerend, en daarnaast mag duidelijk zijn dat het de gezondheid niet ten goede komt. Er is  in veel gevallen gelukkig wel iets aan te doen. Wij hebben vast vijf tips voor je op rij gezet, die je hopelijk beter helpen slapen.

  • Zorg voor frisse lucht!

18 graden is de ideale temperatuur voor de slaapkamer, zo stellen slaapwetenschappers. Bovendien is het raadzaam in een goed geventileerde ruimte te slapen.

  • Ontdoe je van stress!

Stress heeft veel invloed op de nachtrust en de kwaliteit van je nachtrust. Pak je de stress aan, dan werk je toe naar een gezonde nachtrust. Schrijf dus op wat je bezighoudt of wat je morgen per se moet doen, en kom tot rust door het lezen van een boek of bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen.

  • Slaaptekort?

Volgens onderzoekers zou je uit jezelf wakker moeten worden als je genoeg hebt geslapen. Word je zonder wekker niet wakker? Dan is er sprake van een slaaptekort.

  • Licht uit, spot aan!

‘s Avonds maakt het lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Hoewel, dat gebeurt wanneer steeds minder licht de gevoelige cellen in de ogen bereikt. Om die reden is het slim de computer ruim twee uur voordat je gaat slapen uit te zetten. Fel licht heeft een negatieve invloed op de biologische klok. Houd daar rekening mee en stem de hoeveelheid licht hier dus op slim op af!

  • Later op de dag sporten

Wie ‘s middags of vroeg in de avond sport, slaapt over het algemeen beter. Tevens is het belangrijk dat je minstens een half uur lang in beweging bent. Natuurlijk is intensieve beweging altijd gezond, maar ‘s ochtends sporten blijkt minder invloed op de kwaliteit van de slaap te hebben. Laat op de avond sporten is voor je nachtrust echter niet zo handig, dus zorg dat je zo’n vier uur voordat je naar bed wilt niet meer intensief in beweging bent. Laat je lichaam vanaf dat moment lekker tot rust komen!

Bronnen:
Gezondheidsnet
Mens en Gezondheid

Meer informatie

Mochten deze artikelen je niet alle antwoorden geven, of wil je uitgebreid geïnformeerd worden.

In onze webwinkel hebben we een e-boek: Lekker Slapen kun je leren 

e-boek: Lekker slapen kun je leren

Na het lezen van dit e-boek, zul je heerlijk slapen en uitgerust wakker worden, want je leert niet alleen de oorzaak, maar je krijgt ook praktische, direct toe te passen tips over:

  • Waar slapeloosheid vandaan kan komen
  • Wat je daar tegen kunt doen
  • Hoe je je voorbereid op de nacht, wat je wel en niet moet doen
  • Waarom ontspannen hierbij cruciaal is
  • We geven ontspanningsoefeningen voor het slapen
  • We laten je de beste slaaphouding zien, om ontspannen in te slapen

Bekijk het e-boek Lekker Slapen kun je Leren 

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.