Biologisch eten voor beginners
Deel 1
Steeds meer mensen komen via allerlei wegen in aanraking met ‘biologisch eten’. In de supermarkt worden deze producten steeds vaker aangeboden en ook op internet leeft het onderwerp en worden mensen gemotiveerd om ook biologisch te gaan eten. Maar, stel je besluit dat te gaan doen… wat dan? Hoe weet je, dat wat jij koopt werkelijk biologisch is? Waar vind je voldoende producten, om een lekkere én complete maaltijd op tafel te toveren? Speciaal voor In2health ging Deniece op onderzoek uit!
PROFIEL
De biologische eter…
- heeft voldoende persoonlijke redenen om biologisch te eten en is daardoor zeer gemotiveerd.
- houdt van een uitdaging en is dol op speurtochten.
- heeft niet per se extra financiele ruimte nodig, want doet graag een vergelijkend warenonderzoek.
- heeft zin en tijd, om op zoek te gaan naar recepten en te oefenen in het ‘nieuwe eten’.
- woont bij voorkeur alleen, of samen met iemand die ook openstaat voor de natuurlijke keuken.
In de startblokken
Het leek me leuk om eens te experimenteren met biologisch eten, juist omdat ik er al één en ander over heb mogen schrijven. Redenen voor het kiezen van biologische producten had ik inmiddels genoeg, maar hoe is het om écht biologisch te eten? Kun je een compleet biologische maaltijd op tafel zetten, die ook nog lekker is? Is het duur om zo te eten? Proef je het verschil, of merk je op andere wijze dat je biologisch eet? Zit ik sneller vol, of juist minder snel? Merk je lichamelijk verschil, bijvoorbeeld doordat je je fitter voelt? Dat waren vragen die ik mezelf stelde, en dus ging ik op onderzoek uit. Motivatie: 100%
Een voorspoedig begin
‘Als ik het toch doe, doe ik het liever goed’, was vermoedelijk mijn onbewuste gedachte. Ik wilde niet alleen een biologische warme maaltijd, of gezonde groenten en fruit. Ik wilde compleet biologisch eten: van koffie en sauzen tot koekjes. Overigens at ik ook (semi)vegetarisch, maar dat deed ik al langer en vormde dus geen extra obstakel. Dat dit experiment wel iets makkelijker verzonnen dan gedaan was, bleek al spoedig. Echter, de eerste dagen verliep alles nog voorspoedig. Ik kocht gemakkelijk verkrijgbare biologische producten, zoals appels, pindakaas, brood, rijstwafels, broccoli, aardappels, champignons, uien en appelmoes. Dat ik in eerste instantie vaak een zelfde soort gerecht at, of het gerecht in kwestie bar weinig smaak had… dat drong pas later echt tot me door. En weer iets later banjerde ik als een soort gefrustreerde ‘bio-chick’ door de supermarkt. Tja, het leven van de biologische eter gaat niet (altijd) over rozen, maar daarover meer in het volgende deel!
MUST TRY: biologische pannenkoeken
Het is weer één van die drie momenten in het jaar, waarop je trek hebt in pannenkoeken… Tja, dan moet je iets! Ik probeerde deze biologische variant uit en dacht: ‘O, horen pannenkoeken zó te smaken?!’ Een absolute aanrader!
Dit heb je nodig:
Puur & eerlijk pannenkoekmix van Albert heijn (maakt het verschil!)
Biologische melk & eieren
Biologische jam, stroop, kaas, ontbijtspek of iets anders naar keuze.