Biologisch eten voor beginners
Deel 2
Een voordeel van je manier van eten drastisch veranderen, is dat je je aandacht er weer even helemaal bij hebt. Het is nieuw en onwennig, dus moet je zoeken en opletten. Ook was ik heel nieuwsgierig naar de smaak van uiteenlopende producten. Recepten zijn niet echt aan mij besteedt, want ik zoek het allemaal liever zelf uit. Dat is echter wel een uitdaging, als het aankomt op biologisch (én vegetarisch eten). Pastasaus wordt nogal saai, de tomatensaus verveelt snel, crème fraiche kun je bijna niet biologisch krijgen en aardappels met bietjes heb je na twee keer ook wel weer even gezien…
Biologisch aanbod in de grote supermarkten
In de doorsnee supermarkt is het aanbod aan biologische producten nog niet heel groot, dus ik stond regelmatig voor de interessante vraag: ‘Hoe combineer ik de producten die ik hier kan krijgen in hemelsnaam tot een lekker gerecht?!’ Meerdere malen banjerde ik briesend door de supermarkt, die ‘verdomme niet eens een beetje behoorlijk biologisch aanbod had’. Tja, ik herkende mezelf af en toe nauwelijks nog. ‘Groot fan van eten verandert in mopperende bio-freak’. Great! Een feit is wel dat de gewone supermarkt op dit moment nog niet voldoet aan de eisen van de 100% biologische eter. Als je compleet biologisch wilt eten, kun je beter naar een natuurvoedingssupermarkt gaan. Dat bespaart je heel wat meters lopen én een boel frustratie.
Prijs versus smaak
Biologisch eten hoeft echter niet duur te zijn, stelt de handige en interessante website biologica.nl. Toch kwam ik meestal wel degelijk duurder uit. Zo kost een normale bloemkool afhankelijk van het seizoen ongeveer 2 euro. Voor zijn biologische broertje betaal je 4 euro! Wel is het zo dat deze bloemkool alle tijd heeft gehad om te groeien, zonder de invloed van chemische producten. Ik heb de bloemkool uit nieuwsgierigheid natuurlijk geproefd en het gaf me een goed gevoel, dat er zo goed voor dit exemplaar was gezorgd. Echter, veel smaakverschil heb ik niet kunnen opmerken. De biologische broccoli is overigens uitgegroeid tot één van mijn favorieten en ook de bietjes (vers of uit een potje van Biorganic) vind ik erg lekker. De appels, bananen en kiwi’s die ik heb geproefd, vond ik wel degelijk beter smaken dan de ‘chemische variant’ en de iets duurdere prijs meer dan waard.
Handig om te weten:
- Albert Heijn is (tot op heden) één van de weinige supermarkten die bio crème fraiche verkoopt.
- Voor hartig broodbeleg ben je bij een natuurvoedingssupermarkt aan het juiste adres. Bij de doorsnee supermarkt kun je wél biologische vleeswaren en kaas krijgen, maar daar houdt het voorlopig nog even bij op.
- Albert Heijn verkoopt biologische diepvriesgroente (puur & eerlijk). Deze groenten zijn opvallend betaalbaar én zo kies je bijvoorbeeld ook gemakkelijk voor gemengde groenten, zoals broccoli, wortel en bloemkool!
- Filialen van De Tuinen bevinden zich door het hele land en het mooie is dat ze daar ook over een klein assortiment aan voedingswaren beschikken. Koekjes, zoutjes, thee en sappen kun je daar dus prima aanschaffen.