Hoelang borstvoeding geven?

Borstvoeding-7

Wat is de beste duur voor borstvoeding?

Iedere vrouw die haar kindje al even de borst geeft zal zich op een bepaald moment afvragen hoe lang ze er nog meer wil doorgaan. En stelt ze zich de vraag niet, dan zal ze wel door iemand anders gesteld worden. Maar zijn hier eigenlijk wel richtlijnen over? Werd er eigenlijk onderzoek gedaan naar de ideale borstvoedingsduur?

Biologie versus cultuur

Misschien is het goed om even te kijken naar de geschiedenis, en om gewoonten van niet-Westers vrouwen even te bekijken om te weten te komen wat nu precies “natuurlijk” is. Het lijkt logisch dat de mens, net als andere zoogdieren, zijn jongen van meet af aan met zijn melk gevoed heeft, toch zijn er beelden uit de negende tot vijftiende eeuw van kinderen die met een hoorn melk van dieren krijgen. Verder blijkt ook dat niet-Westerse baby’s van jongs af aan meerdere soorten voeding in kleine hoeveelheden krijgen. Iets anders geven dan alleen maar borstvoeding is dus niet zo ongewoon. Uit onderzoek blijkt echter wel dat uitsluitend borstvoeding gedurende de eerste zes maanden veruit het gezondste is.

De meningen verschillen dus enorm, van de ene kant zeggen aanhangers dat de mens een zoogdier is en dat de zoogtijd, net als bij bonobo’s, vijf à zes jaar zou duren. Andere bronnen beweren dan weer dat borstvoeding na de eerste zes maanden geen enkele meerwaarde meer heeft voor het kind. Dat het zelfs schadelijk zou zijn, zeker als de moeder er geen uitermate gezond leven op na houdt.

Binding?

Een argument dat sterk meespeelt bij de keuze om al dan niet borstvoeding te geven is de binding tussen moeder en kind. Dat borstvoeding de emotionele band tussen moeder en kind versterkt wordt wereldwijd aangenomen. Is het dan niet gewoon logisch dat de band tussen moeder en kind beter wordt naarmate men langer voedt?

Geen magische datum

De bewering dat moedermelk na zes maanden geen antistoffen meer zou bevatten is onzin, naarmate het kind mobieler wordt en dus meer ziektekiemen tegenkomt, zou de hoeveelheid antistoffen zelfs toenemen. In feite is dat heel logisch te verklaren, want een moeder die dicht bij haar kind leeft komt in contact met de ziektekiemen die dat kind opdoet, zij zal dus altijd antistoffen aanmaken die zij door de moedermelk kan delen. Bovendien blijft moedermelk vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren bevatten, deze komen ook de groei van het neurologische systeem en de hersenen ten goede. Dat een borstvoedingsduur van langer dan zes maanden fysieke voordelen heeft, is eigenlijk wel duidelijk. En daarnaast zijn er ook psychologische voordelen, even drinken bij mama is ook voor peuters erg ontspannend.

Verschillend van land tot land

Zelf binnen Europa verschilt het moment waarop moeders stoppen met borstvoeding aanzienlijk. Zo krijgen 80% van de baby’s in Noorwegen na zes maanden nog de borst. In Nederland krijgt zo’n 30% dat nog en in België ligt dat met 16% zelfs nog lager. De reacties van de buitenwereld spelen een grote rol bij de datum waarop er gestopt wordt.

Aanbevelingen van officiële instanties

Hoewel vrouwen die nog een peuter aan de borst hebben soms heel wat kritiek te verwerken krijgen, bevelen officiële instanties een lange borstvoedingsduur aan. Zo raadt Unicef zelfs aan om kinderen in ieder geval twee jaar zelf te voeden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg raadt aan om tot zes maanden uitsluitend moedermelk te geven en daarna borstvoeding te combineren met andere voeding, zolang moeder en kind dat prettig vinden.

Tot slot

Borstvoeding maakt peuters ook niet afhankelijk, integendeel! Kinderen die zelf stoppen met borstvoeding (meestal is dat tussen twee en vier jaar) voelen zich veiliger in hun onafhankelijkheid. Het zelf stoppen geeft hen bovendien het gevoel dat ze zelf iets bereikt hebben, dat is een mijlpaal in hun leven.

Een kind de borst geven is zoveel meer dan het geven van voeding, wie ooit even de tijd nam om een peuter aan de borst te zien, heeft ervan kunnen getuigen dat deze momenten bijzonder blijven voor moeder en kind.

About Sandrine Lambert

Sandrine Lambert (1974) is schrijfdocente, auteur en illustrator van romans en kinderboeken, er verschenen al achttien titels van haar hand. Sandrine Lambert is auteur en illustrator van 13 jeugdboeken (bekijk de boeken bij Bol.com), ze schreef een roman “Wildgroen”. Door haar eigen ervaring met lang borstvoeding geven, bouwde ze een grote interesse op voor dit thema. Sandrine deelt haar kennis graag met anderen via In2health. Meer weten over Sandrine Lambert: www.sandrinelambert.be

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.