Lezersvraag: Is vlees nou wel of niet gezond voor ons?
Als je de vraag beantwoordt wilt hebben of het nu gezonder is om wel of geen vlees te eten, ligt in de volgende vergelijking wellicht een heel simpel antwoord verscholen. Kijk even naar het spijsverteringskanaal van een vleesetend dier (carnivoor), we nemen als vorbeeld een tijger.
Een tijger leeft alleen op vlees, eet niets anders dan vlees en drinkt water. Wanneer je naar de darmen van een tijger kijkt, is hetvolgende opmerkelijk; de darmen van een tijger (en van alle andere vlees-etende dieren) zijn kort, veel korter dan die van de mens. Dit komt omdat vlees snel verteerd moet worden, omdat het na zo’n 24 uur al gaat rotten in de darm. Doordat de tijger alleen maar vlees eet, zijn de darmen aangepast op de vertering ervan, waardoor de voedingsstoffen snel geabsorbeerd worden en de resten er snel weer uit zijn.
Kijk nu eens naar de darmen van een mens (alleseter of omnivoor). Deze zijn meters lang, als je ze zou uitrollen, zo’n zes tot tien meter. Dit heeft als reden dat een mens vanuit de evolutie vooral planten, noten en zaden eet, met af en toe een klein beetje vlees als specialiteit. Deze planten, noten en zaden zijn moeilijk verteerbaar, er zitten veel voedingsstoffen in en moeten daarom voor langere tijd in de darm blijven voordat we daar de voedingsstoffen uit kunnen halen die goed voor ons zijn. De darmen nemen gedurende langere periode geleidelijk alle voedingsstoffen op, zonder dat het gaat rotten. Na zo’n drie dagen verlaten de resten van de planten, noten en zaden pas het lichaam.
De planteneter (herbivoor), zoals een schaap, heeft de langste darmen omdat de vertering van puur een dieet van planten zeer traag verloopt. De darmen van een schaap zijn dan ook zo’n 28 meter als je ze zou uitrollen.
Zou je nu elke dag vlees eten, bijvoorbeeld twee keer een karbonade per week, twee keer rundergehakt en twee keer een worstje en dan ook nog een shoarma, dan zit je op zeven consumties vlees per week. Dit is een ware aanslag op de darmen van een mens. De darmen zijn uitgerust om een langzame vertering aan te gaan met planten, noten en zaden. De maag-en darmsappen werken langzaam in op het te verteren voedsel zodat het lichaam er alles uit kan halen.
Uit onderzoek is bekend dat de gemiddelde Nederlandse man zo’n vijf kilo onverteerd vlees in zijn darmen heeft, voor een vrouw is dit ongeveer drie kilo. Dit wordt niet verteerd omdat we te weinig andere voedingsstoffen (lees: vezels) tot ons nemen om de darm te stimuleren tot snelle vertering.
Vezels zijn als ‘bezempjes’ voor onze darmen. Vezels zitten in planten (groenten), noten, zaden, en (vloeibare vezels) in fruit. Wanneer je vier boterhammen per dag eet, met daarbij twee stukken fruit en twee keer een flink portie groenten, zullen je darmen als het ware worden ‘schoongeveegd’ door deze vezels. Met andere woorden: wanneer er onverteerde resten vlees in je darmen zitten, worden deze afgevoerd door de vezels.
Het belang van vezels zal ik in de volgende column meer uitlichten.
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over Waarom zijn vezels nou zo gezond voor mensen?
Meer lezen over Wat zijn voedingsvezels?
Meer lezen over Voeding en vermoeidheid
Meer lezen over Het Low GI-dieet – bewust kiezen voor gezonde voeding
Meer lezen over Waarom voedingssupplementen bij gevarieerd eten?
Trackbacks/Pingbacks
[…] in mijn column over ‘wel of geen vlees‘ uiteengezet, zijn voedingsvezels belangrijk voor ons: 1. omdat we er een vol gevoel van […]