Eten en emoties

Overgewicht Emo-eten Self-Help

Ieder mens maakt in zijn of haar leven momenten mee van verdriet of frustratie. Emoties die iemand een behoorlijke tijd van slag kunnen brengen: thuis, op school of tijdens werk. Vaak kost het veel moeite om in zo’n periode redelijk tot goed te kunnen functioneren.

Het eerste wat de meeste mensen tijdens een emotionele fase doen is weinig eten, omdat zij door de emoties geen brok door hun keel kunnen krijgen. Eten en emoties zijn dus nauw met elkaar verbonden, en deze reactie is heel normaal. Er zijn echter ook mensen die juist heel anders op verdriet of frustratie reageren.

Zij gaan juist veel en vooral ongezond eten; ze denken of hopen in eten troost te vinden.

Eten en emoties. Veelvoorkomend gevolg: ‘emo-eten’.

Bij deze mensen kan een eetstoornis ontstaan. Deze stoornis wordt ‘emo-eten’ genoemd. Het fenomeen emo-eten is onderzocht door dr. Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens haar bevindingen is ongeveer vijftig procent van de Nederlandse bevolking te zwaar. Van alle mensen met een behoorlijk overgewicht lijdt veertig procent, zowel kinderen als volwassenen, aan emo-eten.

Van Strien vindt Emo-eten abnormaal gedrag: ”Een normale reactie zou zijn dat je, als je je rot of verdrietig voelt, juist niet gaat eten.” Te zware emo-eters hebben geen baat bij een dieet. De meeste diëten zijn er op gericht om in een korte tijd veel af te vallen. Emo-eters moeten leren dat hun eetgedrag het gevolg is van hun eigen emoties.

Voor hen kan de oplossing bij ‘mindfulness’ liggen: leven in het hier en nu. Bewust leven, bewust eten. Als je met aandacht eet, weet je eerder dat je genoeg hebt gegeten. Een diëtiste kan hier niet in alle gevallen helpen. Voor de echt te zware emo-eter moet een psycholoog ingeschakeld worden. Die kan proberen de vinger op de zere plek te leggen. Emo-eters moeten ontdekken waarom zij bij sterke emoties eten. Pas als ze zich dat bewust zijn, kunnen ze afvallen. Omgaan met emoties is dan ook de enige manier om af te vallen.

Kinderen, emo-eten en opvoeding

Vaak wordt gesuggereerd dat emo-eters geen wilskracht of doorzettingsvermogen hebben. Een emo-eter heeft wel degelijk wilskracht of doorzettingsvermogen; hier ligt het probleem niet. Hun eetprobleem ontstaat of is ontstaan door een verwaarlozende opvoeding, volgens dr. Tatjana van Strien.

Van Strien bedoelt dat kinderen van deze tijd heel veel tijd doorbrengen bij de televisie en achter de computer, zonder bezwaar van de ouders. In die tijd worden chips of andere dingen gesnackt, waardoor zij te dik worden. Daar komt bij, dat steeds meer kinderen last van angsten en depressies hebben. Ze zien veel geweld op de televisie, er worden hoge eisen aan ze gesteld of ouders zijn gescheiden. Deze factoren zorgen ervoor, dat emo-eten in de maatschappij inmiddels heel diepgeworteld is.

Dr. Van Strien heeft een aantal boeken geschreven over afvallen en de problematiek daarbij.

Meer lezen uit dit boek?:

Dr. Tatjana van Stien

Afvallen op maat door Dr. Tatjana van Stien
Uitgeverij: Boom
208 pagina’s
3 Zeer positieve reviews
ISBN: 9789085064596
€ 21,80 via Bol.com

 

Gerelateerde artikelen:

Hoe kom je van 70 miljoen kilo overgewicht af?
Wandelen geneest
Emoties onder controle: Gezonder met NLP

Meer weten over langzame / complexe koolhydraten, waardoor je sneller en langer vol bent? Bekijk ons Koolhydraten recepten book: Hierin staat, welke voedingsmiddelen gezonde koolhydraten bevatten, waarom dit gezonde koolhydraten zijn en tevens 25 gemakkelijke gezonde koolhydraat recepten.

Uw voedingspatroon?

Bent u benieuwd of u voedselpatroon voldoet aan de ideale balans of wilt u graag weten wat u precies binnenkrijgt? Maak dan nu gebruik van onze vernieuwde en zeer innovatieve voedingsmeter!

Persoonlijke Voedingsdashboard

Tags:

About Henk ten Broeke

Biografie volgt nog.

Comments are closed.