Onweerstaanbare trek of gezonde snack?
Iedereen kent het wel; de bijna onweerstaanbare trek in iets lekkers. Meestal overkomt het je op momenten dat je net niets gezonds bij de hand hebt. En dat is nu precies waarom we vaak uit gemakzucht kiezen voor een snelle, maar niet altijd even goede snack. De truc om écht gezond te snacken? Slim shoppen! Maar pas op, laat je niet verleiden door de zogenaamd gezonde tussendoortjes, want na dit artikel weet jij wat verantwoorde tussendoortjes zijn.
Zogenaamde gezonde tussendoortjes
Eén van de problemen waar je tijdens het shoppen mee te maken kunt krijgen, zijn de zogenaamde gezonde snacks die kant-en-klaar in de winkel liggen. De claim ‘puur natuur’ betekent lang niet altijd dat een product ook de juiste combinatie voedingsstoffen biedt. ‘Puur natuurlijk’ vruchtensap kan bijvoorbeeld een behoorlijke hoeveelheid suiker bevatten – suiker is ten slotte een natuurlijk ingrediënt. Maar de hoeveelheid calorieën die je hiermee binnenkrijgt, kan de weegschaal (letterlijk en figuurlijk) laten omslaan.
Het etiket
Ook mueslirepen zijn een goed voorbeeld van een snack waarvan de meeste mensen denken dat het een gezond alternatief is voor een tussendoortje. Hoewel ze vaak een goede bron van bepaalde vitaminen en vezels zijn, kunnen ze behoorlijk wat verzadigd vet bevatten – inclusief de gevaarlijke transvetten* – en ook een flinke hoeveelheid suiker. Controleer dit dus altijd even op het etiket.
Low-fat en light producten
Let ook op de zogenaamde ‘low-fat’ of ‘light’ varianten van je favoriete snacks. Vet wordt vaak vervangen door ongezonde suikers en smaakmakers om te zorgen dat de smaak aantrekkelijk blijft. Veel van deze light producten bevatten door deze toevoegingen bijna evenveel calorieën als de varianten waar geen ‘low fat’ of ‘light’ op staat. Deze termen hoeven dus niet te betekenen dat een product gezonder is.
Echt gezonde tussendoortjes
Gezonde tussendoortjes bevatten doorgaans vezels, gezonde koolhydraten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Hoe verser hoe gezonder, maar te vroeg geplukt groenten en fruit hebben minder vitaminen en mineralen, dan groente en fruit dat langer aan de plant heeft kunnen rijpen. Gezonde tussendoortjes leveren voor langere tijd meer energie op. In2health zet een aantal gezonde tussendoortjes voor je op een rij.
Makkelijk en snel
Snijd een appel, een meloen, een ananas, selderij, worteltjes, komkommer, paprika in stukjes (of iets anders wat je lekker vindt) en doe ze per portie in een zakje in de koelkast. Luchtdicht verpakken en een beetje citroensap verlengt de houdbaarheid van kwetsbaar fruit. Trek? Pakken en snacken maar! Ook kleine (snoep)tomaatjes zijn een prima alternatief.
Hartige tussendoortjes
Neem 20 amandelen (139 calorieën), 30 gram gemengde noten (170 calorieën) of een handje cashewnoten (160 calorieën). Ook een klein blikje tonijn (99 calorieën) of 30 gram popcorn (120 calorieën) kan genoeg zijn om je lekkere trek even te bedwingen.
Zoette tussendoortjes
Maak van puur vruchtensap (zonder toegevoegde suikers) zelf lekkere ijslolly’s of combineer het met een halve banaan in de blender voor een heerlijke verse smoothie. Ook een bakje vruchtenyoghurt of kwark kun je net door die moeilijke momenten heen helpen!
Natuurlijk is fruit erg gezond. Het zit boordevol vocht, vezels, vitamine en mineralen die je energiepeil omhoog brengen. Bananen bevatten tevens ‘gezonde koolhydraten’. Deze koolhydraten zorgen voor een verzadigd gevoel en onderzoek heeft aangetoond dat ze je zelfs helpen bij het afvallen.
Gezonde koolhydraten leveren, in tegenstelling tot slechte koolhydraten, een lang vol gevoel en lange tijd meer energie. Meer weten over gezonde koolhydraten? Bekijk ons Koolhydraten recepten book: Hierin staat welke voedingsmiddelen gezonde koolhydraten bevatten, waarom dit gezonde koolhydraten zijn, en tevens vind je er 25 gemakkelijke en lekkere recepten.
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over Zes energie verhogende voedingsmiddelen.
Meer lezen over voeding en vermoeidheid.
Meer lezen over Groenvoer voor de hersenen!
* Transvet
Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het merendeel van transvet in eten ontstaat in de fabriek. Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Soms wordt het gehalte transvet apart op het etiket aangegeven. Het gebruik van (gedeeltelijk) geharde olie of vet moet altijd worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie. Vooral bij koekjes en snacks is op die manier te zien dat transvet is gebruikt. Staat bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’, dan kan dit duiden op de aanwezigheid van transvet. (Bron transvet: Voedingscentrum)