We zijn veelal onterecht positief over onze gezondheid, zo blijkt. Pas wanneer we mankementen vertonen, stellen we dat het niet zo goed is gesteld met de gezondheid. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?
Diabetes is een sluipmoordenaar
Het Diabetes Fonds schat dat in totaal een miljoen Nederlanders suikerziekte hebben. “Driekwart weet het, maar een kwart nog niet, terwijl hun lichaam wel wordt aangetast,” stelt het fonds. Het aantal patiënten groeit en deskundigen schatten dat er per dag maar liefst 200 patiënten bij komen. De groei komt onder meer door het feit dat steeds meer mensen te dik zijn. Mensen met overgewicht hebben namelijk een grotere kans op suikerziekte.
Levensgenieters
Van mensen met overgewicht wordt vaak gezegd dat zij levensgenieters zijn, maar zij eten vaker om emotionele redenen. Mensen met obesitas eten namelijk eerder als zij zich ongelukkig voelen en maar liefst de helft van de mensen met obesitas ervaart depressieve gevoelens. Daarnaast bezoeken mensen met overgewicht de huisarts vaker, met name voor klachten aan de nek, rug, heupen en ledematen.
Risicogroep
“Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en nierfalen. Ook kunnen ze blind en sneller dement worden, of moeten ze amputaties ondergaan.” In Nederland sterven evenveel mensen aan suikerziekte als aan borstkanker: ongeveer 3000 mensen per jaar (Nieuws RTL 4, 23 oktober 2011).
Diabetes is al lang niet meer een ziekte die alleen ouderen treft. Er is een explosieve groei geconstateerd bij kinderen geboren rond 2000. Het aantal diabetespatiënten in deze leeftijdscategorie is de afgelopen 10 jaar bijna verdrievoudigd.
Oorzaak diabetes
De leefwijze (voeding en beweging) vormt de oorzaak van overgewicht en overgewicht verhoogt het risico op diabetes significant. Ruim de helft van de bevolking kampt met overgewicht. Bij 14% wordt obesitas vastgesteld en inmiddels is 1 op de 6 kinderen te zwaar. Ook kanker zou bij ruim 74% van de patiënten te voorkomen zijn door een andere leefwijze, aldus het KWF, terwijl vandaag de dag 1 op de 3 personen eens in zijn leven enige vorm van kanker zal krijgen. Desondanks voelt 80% van Nederlanders zich gezond.
Acht op de tien mensen voelt zich gezond of zeer gezond
In 2010 noemen acht op de tien Nederlanders hun eigen gezondheid goed of zeer goed. Slechts een kleine 4 procent beoordeelt zijn gezondheid als slecht of zeer slecht. Oudere mensen zijn minder positief over hun gezondheid dan jongeren. Daarnaast voelen vrouwen zich minder gezond dan mannen. Van de mannen noemt 82 procent zijn gezondheid goed of zeer goed, bij de vrouwen gaat het om 78 procent. Deels komt dit verschil doordat vrouwen langer leven en dus gemiddeld ouder zijn. Vrouwen hebben echter ook vaker last van langdurige aandoeningen.
Ervaren gezondheid, 2010
Ongezond voelen hangt samen met langdurige aandoeningen
Mensen met een langdurige aandoening voelen zich vaker ongezond, vooral als ze meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Zo noemt van de mensen met drie of meer langdurige aandoeningen slechts 37 procent zijn gezondheid goed of zeer goed.
Ervaren gezondheid en langdurige aandoeningen, 2010
Vooral mensen met een rugaandoening voelen zich minder gezond
De zes meestgenoemde langdurige aandoeningen in 2010 zijn migraine (14 procent van de bevolking), hoge bloeddruk (13 procent), gewrichtsslijtage (11 procent), rugaandoeningen (9 procent), nek-of schouderaandoeningen (9 procent) en astma (8 procent). Mensen met een rugaandoening ervaren hun gezondheid het slechtst. Slechts 46 procent van de rugpatiënten noemt zijn gezondheid goed of zeer goed. Rugaandoeningen komen zelden alleen voor: maar liefst 63 procent heeft daarnaast nog twee of meer langdurige aandoeningen.
Gezondheidsbeleving bij de zes meest voorkomende langdurige aandoeningen, 2010
Bovenstaande zijn klachten die sneller voorkomen bij een ongezonde levensstijl en bij overgewicht dan bij een gezonde levensstijl.
Conclusie:
We voelen ons pas ongezond als we mankementen beginnen te vertonen. We zijn niet gewend onze gezondheid met onze optimale energieke vorm te vergelijken. Zouden we dat doen, hoe gezond vinden we onszelf dan? De World Health Organization weet het goed te formuleren: “Gezondheid is niet alleen de absentie van ziekte, maar is in je optimale energieke vorm zijn.”
Een optimale energieke vorm bereikt men door goede voeding en beweging.
Maar wat is goede voeding en wat is slechte voeding? Hoeveel calorieën krijgen we binnen en hoeveel verbranden we er? Eten we iedere dag bouwstoffen of afvalstoffen? Genezen we ons lichaam of vergiftigen we ons lichaam? Hier komen we alleen achter door onze voeding en beweging te meten met een persoonlijke analyse, waarin jouw metabolisme, activiteitenratio, en sport en voeding worden meegenomen. Dit kan binnenkort heel gemakkelijk en snel via onze voedingsmeter: efficiënt, betrouwbaar en overal toegankelijk:
Een quote die mij veel bijgebracht heeft is de volgende van T. Harv Eker (trainer, coach en oprichter Peak Potentials):
When we’re willing to do what’s easy, life is hard. When we’re willing to do what’s hard, life becomes easy.
Er zit zeker waarheid in. Als we bereid zijn iedere dag die extra stap te zetten, komen we namelijk een heel stuk verder in het leven. En: hoe zwaar is eigenlijk 1 extra stap over een dag bezien?
Balance your life, get in 2 health
Gerelateerde artikelen:
Gezond voedingspatroon voorkomt ziekte
De ongezouten waarheid…
Bronnen:
Diabetes stichting
KWF kankerbestrijding
Hartstichting: http://www.hartstichting.nl/risicofactoren/overgewicht/
RTL 4 Nieuws, 23 oktober 2011
Ntvg (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) 2009;153:A641
StatLine, Gezondheid, aandoeningen, beperkingen; geslacht en leeftijd
StatLine, Gezondheid, aandoeningen, beperkingen; persoonskenmerken
Vrouwen hebben vaker chronische aandoeningen dan mannen
Trendcijfers gezondheidsenquête 1981-2009
via CBS – Meeste Nederlanders voelen zich gezond – Webmagazine.