135 zwembaden vol met vet
Mensen in Europa en Amerika worden steeds dikker. Gezamenlijk dragen we, alleen al in Nederland, maar liefst 70 miljoen kilo aan overgewicht met ons mee! Dit komt niet alleen voort uit het feit dat we meer eten, want ondanks alle waarschuwingen blijken we ook steeds ongezonder en calorierijker te eten.
Amerikaanse voedingsdeskundigen hebben uitgerekend dat we dagelijks een kwart meer calorieën binnenkrijgen dan dertig jaar geleden. Wil jij ook weten of jij te veel calorieën binnenkrijgt? Met de In2health voedingsmeter vind je dat gemakkelijk en snel uit.
Wat veroorzaakt overgewicht?
‘Mensen die te dik zijn, hebben vooral een gedragsprobleem’, concludeert de Universiteit van Maastricht. ‘Ze hebben hun voedingspatroon niet onder controle, zijn impulsief, gevoelig voor snelle beloning en eten graag vet en calorierijk voedsel.’ Men spreekt in dit geval ook wel van emo-eten.
Dit fenomeen is onderzocht door dr. Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Emo-eters vertonen abnormaal gedrag als reactie op hun emoties,’ stelt zij. ‘Een normale reactie zou zijn dat je, als je je rot of verdrietig voelt, juist niet eet. Bij emo-eters werkt dit omgekeerd.’
De oorzaak van emo-eten
Met deze conclusie in gedachten, is het volgende zeer verontrustend: maar liefst de helft van de mensen met obesitas ervaart depressieve gevoelens. Volgens de bevindingen van Van Strien, is bijna vijftig procent van de Nederlandse bevolking te zwaar. Van alle mensen met een behoorlijk overgewicht, kampt veertig procent (zowel kinderen als volwassenen) met emo-eten.
Wie helpt bij ernstig overgewicht?
‘Te zware emo-eters hebben geen baat bij een dieet. De meeste diëten zijn namelijk gericht op veel afvallen in korte tijd,’ zegt Van Strien. Er is echter iets aan te doen, volgens de Universiteit van Maastricht. ‘Zwaarlijvigheid zou voortaan onder de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) moeten vallen, zodat therapeuten ongezond eetgedrag kunnen veranderen.’
Het is belangrijk dat emo-eters leren dat hun eetgedrag een gevolg is van hun emoties. De vraag is echter of zorgverzekeringen dit de komende jaren aanvaarden, want de diëtist verdwijnt vanaf 2012 grotendeels uit het basispakket en ieder jaar wordt dit pakket verder uitgekleed.
NLP-coach Astrid Davidzon en in2health bieden alternatief
De huidige economische en maatschappelijke situatie nodigt uit het heft in eigen hand te nemen en wij dragen daarin graag een steentje bij. Astrid Davidzon heeft daarom speciaal voor in2health een werkboek geschreven, waarin ze uit de doeken doet hoe we onze emoties kunnen beteugelen. Laat jouw emoties dus niet tegen je werken, maar vóór je werken. Het is een werkboek, gericht op jou. Zo krijg je zicht op de emotionele boosdoeners, kun je de oorzaak blootleggen en jouw doelen bereiken. Meer weten? Lees hier meer over het ‘Gezonder met NLP e-werkboek‘.
Of bekijk het video cursus programma: MasterYourMind – Or it will master You van Astrid Davidzon:
In2health luistert naar jou, dus heb jij hier een mening over? Vertel het ons! Ook geven we je krachtige tools, waarmee je je voedingspatroon gemakkelijk en snel analyseert en verandert. Krijg je de juiste energiebronnen en bouwstenen binnen? En hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de vitaminen en mineralen?
Krijg je ze allemaal binnen of loop je ergens tekorten op? Onze toegankelijke, effectieve en altijd en overal bereikbare voedingsmeter hebben wij met zorg en aandacht voor jou ontwikkeld. Zo krijg je gemakkelijk inzicht in je voedingspatroon en is het leuker en eenvoudiger dan ooit om daarin de nodige aanpassingen aan te brengen. Bekijk de video of meld je direct aan!
Bronnen:
– NISB
– Weekend 14 sept. 2011
– De Gezondheidskrant van Nederland jaargang 1 nr.1
– Tros Radar
Trackbacks/Pingbacks
[…] Hoe kom je van 70 miljoen kilo overgewicht af? Wandelen geneest Emoties onder controle: Gezonder met NLP […]
[…] zijn, maar zij eten vaker om emotionele redenen. Mensen met obesitas eten namelijk eerder als zij zich ongelukkig voelen en maar liefst de helft van de mensen met obesitas ervaart depressieve gevoelens. Daarnaast […]