Dat we chemicaliën niet kunnen ontlopen wist je misschien al, en je kunt er alles over lezen in ons artikel ‘Gifstoffen: geen ontkomen aan’. Toxines zitten in de lucht die we inademen, in ons water en eten, maar ook in onze kleding. Greenpeace onderzocht wereldwijd 141 kledingstukken van diverse merken en presenteerde afgelopen nacht in Peking Toxic threads: the Big Fashion Stitch-up.
Kleding, gevaar voor de gezondheid
De milieu-organisatie stelt dat vele kleding (zo’n 63% van de onderzochte kledingstukken) vol zit met hormoonverstorende nonylfenolethoxylaten (oftewel nfe’s). Een hoog gehalte van de stof werd onder andere aangetroffen in kleding van Jack & Jones, C&A en Levi’s. Kleding van Zara blijkt naast nfe’s ook nog eens stoffen te bevatten die niet alleen de hormoonhuishouding aanvallen, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn.
Watervervuiling
Tijdens het wassen worden nfe’s uit de kleding gespoeld en komen ze in het water terecht. Gelukkig, zou je denken. Het zit helaas iets anders in elkaar. De nfe’s kunnen op deze manier de hormoonhuishouding namelijk nog altijd ernstig verstoren.
Greenpeace aan het woord: “In landen als China en Bangladesh, waar de kleding wordt gemaakt, dumpen de fabrieken hun giftige afvalstoffen zonder pardon via pijpleidingen in de dichtstbijzijnde rivieren. Daar is het gevaar voor de natuur en de bewoners in de omgeving nog veel groter.”
Andere ‘alledaagse chemicaliën’
Stephen Sinatra, arts en staflid aan het American College of Nutrition en het American College of Cardiology, stelde zijn eigen lijst van verontrustende toxines samen en publiceerde die in maart 2003. Het zijn zaken waar we niet omheen kunnen, hoe geruststellend (en gezond) het ook zou zijn als dat wel mogelijk was…
- Insecticiden en pesticiden
- Medicatie (zoals acetaminofen, aspirine en niet-steroïde ontstekingsremmers)
- Alcohol
- Luchtvervuiling (zowel binnen als buiten)
- Sigarettenrook
- Formaldehyde (in nieuwe tapijten, behandelde houten meubels, etc.)
- Frisdrank (lees: fosforzuur)
- Transvetten
- Gebarbecued vlees (barstensvol carcinogenen, oftewel: kankerverwekkende stoffen)
- Haarverf, cosmetica en deodorant
- Petrochemische stoffen, waaronder xenobiotica (synthestische bacteriën) en xeno-oestrogenen (synthetische oestrogenen of op oestrogenen lijkende stoffen)
- Zware metalen (ijzer, lood, kwik, koper)
- Bewerkt vlees (lees: nitriet)
- Radon
- Glucose-fructosestroop (maisstroop)
- Chloorwater
- Toxische vis (lees: methyl-kwik)
- Vaccinaties
- Industriele chemicaliën in huishoudelijke schoonmaakmiddelen
- Ftalaten (nieuwe soorten kunstsstoffen)
Tip!
Weet wat je eet
ons gloednieuwe e-book over E-nummers en alles wat je niet wilt weten over wat er in je eten zit.
Bronnen:
Greenpeace (Engelstalig rapport n.a.v. onderzoek)
Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer
nu.nl
NOS
HeartMDInstitute
Trackbacks/Pingbacks
[…] Lees ook: ‘Hoe giftig is jouw kleding?’ […]
[…] Hoe giftig is jouw kleding? […]