Aanraking: een 1e levensbehoefte

Aanraking eerste levensbehoefte

Aanraking is – net als eten en drinken – een eerste levensbehoefte, zo blijkt uit omvangrijk onderzoek. Het is een bevestiging van je bestaan en een blijk van acceptatie en liefde. Aanraking is ontzettend belangrijk voor ons allemaal, maar helaas worden we  doorgaans veel te weinig aangeraakt. We zijn er ook voorzichtiger in geworden, en dat terwijl keer op keer wordt aangetoond dat aanraking vele heilzame effecten heeft.

De intelligente huid

Onze huid is het eerste zintuig dat zich ontwikkelt en het is het zintuig dat het langst blijft functioneren. Met een gemiddelde van maar liefst 1,6 vierkante meter, is de huid ook ons grootste zintuig. De ontelbare sensoren in de huid nemen van alles waar, zoals kou, warmte en druk. Worden de gevoelige sensoren gestimuleerd, dan gaat er een signaal naar de zogenaamde somatosensorische cortex. Die staat in verbinding met het emotionele brein. Het is dan ook de emotionele lading die bepaalt of de stofjes in ons lichaam wel of niet in beweging komen als we worden aangeraakt.

Knuffelhormoon

Wist je al dat er stroomt een zogenaamd knuffelhormoon door ons lichaam stroomt? Dit hormoon heet ‘oxytocine’ en het is bijvoorbeeld aanwezig in het brein van moeders, tijdens en na de bevalling. Ook komt in toenemende mate in je lichaam voor als je langer bij je partner bent en tijdens een orgasme. Oxytocine heeft alles te maken met een gevoel van verbondenheid.

Een knuffel van iemand waar we veel om geven heeft dan ook een diepgaand effect, maar drie zoenen van een vage kennis doen vrij weinig. Worden de stofjes in beweging gezet, dan stromen er hormonen door ons brein. Die versterken ons immuunsysteem, verminderen stress en zorgen voor vertakkingen en toenemende cellen in de hersendelen die alles te maken hebben met het taal- en denkvermogen.

Wist je ook dat…

  • angst en depressieve symptomen door aanraking afnemen?
  • we door de effecten van aanraking beter kunnen leren?
  • gebleken is dat mensen door een massage minder agressief worden?
  • symptomen van anorexia nervosa en boulimia door aanraking kunnen verminderen?
  • een hoge bloeddruk vermindert bij mensen die worden gemasseerd?
  • aanraking pijn kan verminderen, omdat signalen van de aanrakingssensoren in de huid onze hersenen sneller bereiken dan de signalen van onze pijnsensoren?

Aanraken helpt!

Het is heel natuurlijk om aangeraakt te willen worden, want het vertelt ons dat er iemand in de buurt is en het lichaam weet zo dat verzorgd wordt, eten krijgt en veilig is. Is er geen sprake van aanraking, dan is er dus geen bescherming, geen voedsel en dan stoppen we met groeien.

Bij couveusebaby’s bleek het verband heel duidelijk, toen aanraking streng verboden was uit angst dat de kleintjes iets overkwam. Er werden allerlei maatregelen getroffen om te zorgen dat ze een gezond gewicht bereikten, maar dit gebeurde niet.  In de meeste gevallen! Sommige baby’s groeiden namelijk wel gewoon. Men ging op onderzoek uit en kwam terecht bij de nachtzuster, die precies waakte over de baby’s die gewoon groeiden. Uiteindelijk vertelde ze dat ze het gehuil niet had kunnen verdragen en ze de baby’s over hun rugjes had gestreeld in een poging ze te troosten. Dat deed ze nu al weken.

Een bijzonder verhaal, niet? En dit is niet alleen zo bij mensen, maar ook bij dieren. Aanraking gedurende de kindertijd leert ons trouwens ook hoe later met soortgenoten moeten omgaan.

Aangeboden: free hugs

Zowel aanraken als aangeraakt worden gaat vandaag de dag voorzichtiger. We willen niet de verkeerde signalen afgeven en dat op zich is een goede zaak, maar onze basisbehoefte leidt wel degelijk onder die goede intentie. Aanraking houdt ons namelijk gezond, zowel geestelijk als lichamelijk.

Oplossingen zijn er gelukkig wel, en ze liggen vaak zeer voor de hand. Zo zouden ouders hun kinderen vaker kunnen aanraken en kun je je partner natuurlijk ook vaker aanraken. Je kunt een masseur bezoeken, wat net zo goed een heilzaam effect heeft, of zelfs naar een ‘knuffelparty’ gaan.

LET OP! Vergeet ook opa en oma niet. Net als couveusebaby’s blijken ouderen veel te weinig aangeraakt te worden. Ook zij hebben aanraking nodig, net als jij. (Klinkt als… 2 vliegen, 1 klap).

Eh, free hug?

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.