Het boek The Normal Bar beantwoordt deze vraag. Het is geschreven door Chrisanna Northrup, samen met de sociologen Pepper Schwartz en James Witte. De wetenschappers hebben onderzoek gedaan onder 70.000 mensen en willen de zorgen van mensen over hun seksleven wat verzachten door een idee te geven van een ‘normaal ‘ seksleven: van de hoeveelheid seks tot de hoeveelheid romantiek buiten de slaapkamer, alles wordt beantwoord.
Schwartz zegt dat dit geen exacte cijfers zijn die voor een ruime meerderheid gelden. Het is een gemiddelde van de zeer gelukkige stellen (zowel hetero- als homoseksueel), en daaruit wordt geconcludeerd wat men van hen kan leren.
Sappig feitje
Een sappig feitje uit het boek: 86% van alle mensen, man of vrouw, is geïnteresseerd in ‘kinky’ seks. Patty Brisben, seksvoorlichter en –ondernemer, zegt dat stellen de spanning willen behouden. Je kijkt toch ook niet elke week dezelfde film?
Het is aanlokkelijk om je eigen seksleven met dat van anderen te vergelijken, zegt dr. Sue Varma. Zij ontvangt regelmatig stellen met klachten over hun seksleven, en vaak is de reden dat zij de Hollywood-standaard hanteren voor hun eigen seksleven. Die is fictief, en moet dus niet gebruikt als vergelijkingsmateriaal.
Het klinkt misschien goed om je eigen ‘cijfers’ te vergelijken met die van andere stellen, maar jouw seksleven is van jou alleen: dat je seks anders ervaart, wil alleen zeggen dat je het anders doet, niet dat je het verkeerd doet, aldus universitair seksdocente Emily Nagoski.
Margie Nichols, sekstherapeut en pionier in de homo-, bi- en transseksuele gemeenschap, zegt dat je de Hollywood-standaard niet als ideaal streven moet nemen, maar dat het wel kan helpen om ‘goedkeuring’ voor jouw seksleven te krijgen.
Kinky seks en open relaties komen meer voor bij homo- en biseksuele mensen. Die hebben daardoor meer keuzes in de slaapkamer, en dat kan dingen complexer maken, maar ook een grotere vrijheid geven.
Vergelijking kan inspireren
Vergelijkingen kunnen ook positief werken: ze kunnen stellen ertoe aanzetten hun seksleven te verbeteren. In The Normal Bar staat bijvoorbeeld dat 48% van de mannen wil dat hun vrouwelijke partner romantischer is, en dat veel mannen eerder meer communicatie willen dan meer seks.
Seksvoorlichter Jamye Waxman zegt dat dit soort antwoorden vrouwen kunnen inspireren om hun manier van praten en doen in de slaapkamer te verbeteren.
Ook betwijfelt dit onderzoek het stereotype dat mannen seks en emoties scheiden, aldus Jean Malpas. Hij ondervindt in zijn praktijk regelmatig dat mannen, van welke seksuele oriëntatie dan ook, seksuele intimiteit wel degelijk waarderen.
Anders is normaal
Een van de doelen van The Normal Bar, is stellen aanmoedigen om over hun seksleven te praten, en om nieuwe dingen te proberen. Nagoski ziet dit verschijnsel dagelijks onder haar studenten: ‘Aan het einde van het semester weten ze dat zij normaal zijn. Niet omdat hun kwaliteit en kwantiteit binnen een bepaalde statistiek vallen, maar omdat ze begrijpen dat iedereen anders is, en dat er net zoveel manieren zijn om ‘normaal’ te zijn als er mensen op aarde zijn. De echte maatstaf voor ‘normaal’ is wederzijdse overeenstemming en genot.’
Het boek lezen:
The Normal Bar door Chrisanna Northrup
Uitgever: Random House Usa Inc
290 Pagina’s
ISBN: 9780307951649
v.a. €11,49 bij Bol.com
Gerelateerde artikelen: