Beweging, het ultieme medicijn

Wandelen_zandpad

Dat je je na een stevige workout bijzonder goed voelt, dat weet jij misschien al lang. Maar wist je ook dat beweging bijna elke klacht kan oplossen of verminderen? Het is echt zo, van angst tot slapeloosheid… Bewegen werkt. ‘Als het aankomt op het voorkomen van gezondheidsproblemen is beweging een van de beste medicijnen die we tot onze beschikking hebben,’ aldus Dr. David Katz, oprichter en directeur van het Yale University Prevention Research Center.

Beweging rekent af met angst
Wie kampt met angst doet er bijvoorbeeld goed aan om zich stevig op cardiotraining te richten, zo stelt co-auteur van Exercise for Mood and Anxiety Michael Otto. Je hart aan het werk zetten maakt dat serotonine, noradrenaline en GABA (Gamma-Aminoboterzuur) in je lichaam vrijkomen en dit heeft een enorm positieve invloed op je stemming.

Onderzoek in het magazine Medicine & Science in Sports & Exercise toont aan dat 30 minuten matige beweging per dag maakt dat je beter beschermt bent tegen stressoren. Niet alleen op dat moment, maar ook uren later. Heb je dus een belangrijke afspraak of iets anders in het vooruitzicht waar je erg tegen opziet? Kom in beweging!

Vaarwel rugpijn!
Ook rugpijn is te verhelpen. Niet door rust, zoals men eerder wellicht zou hebben gedacht, maar door trainen. ‘Onderzoek heeft laten zien dat een betere oplossing, voor de meeste patiënten, krachttraining is,’ legt bewegingswetenschapper Wayne Westcott uit. ‘Het kan pijn met 30 tot 80% verminderen in 10 tot 12 weken.’

Nooit meer slaperig overdag 
En wat te denken van slaperigheid gedurende de dag? Je kunt natuurlijk nog een bakkie koffie inschenken, maar er zijn betere oplossingen. In 2011 bleek uit onderzoek al dat mensen die de fysieke activiteitsrichtlijn van 150 minuten beweging per week halen, 65% minder kans hebben op slaperigheid overdag.

‘Mensen die trainen komen sneller in slaap, worden ’s nachts minder vaak wakker en hebben minder kans op slaapaandoeningen,’ legt Brad Cardinal uit. Hij is co-auteur van het onderzoek en co-directeur van het sport en beweging psychologieprogramma van de Oregon State University.

Waarom activiteit het lichaam zo goed voorbereid op slaap is nog onduidelijk, maar het lijkt een combinatie van factoren te zijn. Om beter te slapen, en je zo overdag ook nog eens vele malen beter te voelen, kun je de 150 minuten matige beweging per week in gedachten houden. Yoga is ook een optie. In 2012 toonde onderzoek namelijk aan dat het beoefenen van yoga in combinatie met diepe ademhalingsoefeningen slapeloosheid binnen 4 maanden vermindert.

Tip! stop minstens 3 uur voordat je gaat slapen met je work-out, want tot laat trainen kan een goede nachtrust juist belemmeren.

Snacks of sporten? 
Trek in snacks? Beweging vormt ook hier de oplossing, zo stelt Dr. John Ratey, auteur van Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain. ‘In de pijnlijke strijd van een hunkering zegt je brein eigenlijk ‘geef me dopamine!’ – de neurotransmitter die samenhangt met de ‘beloningskern’ van je brein. Je kunt je brein dus tevredenstellen met koolhydraten óf met beweging.’

Nooit meer ziek
Nou ja, nooit. Vrijwel nooit! Onderzoek van David Nieman, professor aan de Appalachian State University, toont namelijk aan dat 5 dagen cardiotraining per week ziekteverzuim met maar liefst 43% vermindert. Aerobic workouts blijken effectief tegen verkoudheid en brengen immuuncellen vanuit het lichaamsweefsel in de bloedbaan, waar ze binnendringende virussen en bacteriën te lijf gaan. Zet je hart dus aan het werk en geef je immuunsysteem een boost.

Lekker bewegen, in je eigen tempo, op je eigen manier. Daar pluk je de vruchten van!
‘Ga bewegen!’ klinkt nogal dwingend en algemeen. ‘Waarom zou ik dat dan doen?’ zou je je kunnen afvragen. Misschien ben je het (nog) niet gewend, heb je er weinig tijd voor of eigenlijk helemaal zo’n zin niet in. Dat een beetje beweging vele voordelen heeft, dat heb je door dit artikel hopelijk ontdekt. En dat is direct het goede nieuws. Je hoeft namelijk niet 7 dagen per week de sportschool in om de vruchten te plukken van een gezonde dosis beweging. Een beetje is genoeg. Wil je daarover meer lezen? Check dan dit artikel.

Start nu, met arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:

Ashwyn Schotborg - YourBaseCamp - in2health.nl

Sport4You:

check-groenBlessure vrij

check-groenVeilig vanuit huis

check-groenMet trainingsschema

check-groenGemakkelijk voor ieder niveau (3 niveau’s)

check-groenProgramma duur 3 maanden, ook daarna onbeperkt toegankelijk



Bronnen:
CNN
Health.com
Health Magazine 2011

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.