Fitnessblunders die jij niet (meer) maakt!

Fitnessblunders die jij niet meer maakt!

– Als een gek van start gaan. Sneller, harder, beter, meer!
– Je laten afleiden door de televisie.
– Doen wat hij (of zij) ook doet, hopend op hetzelfde resultaat.

Het is een greepje uit het smakelijke aanbod van populaire fitnessblunders die jouw workout niet ten goede komen. Gelukkig behoren deze flitsende fitnessblunders vanaf nu voorgoed te het verleden.

Vliegende start, tegenvallende resultaten

Je begint vol goede moed. Je hebt de stap gezet, je hebt er vertrouwen in en je gaat er voor de volle 100% tegenaan. Niets kan jou nog stoppen! Of toch wel?

 

“De resultaten vallen tegen, het gaat niet snel genoeg.
Het begon goed, maar ja… Wat nu?”

 

De sleutel ligt in het totaalgewicht per training: het gewicht dat je bij elke oefening gebruikt x het aantal herhalingen en sets. Richt je je daarop en verhoog je een of alle drie factoren, dan behaal je gegarandeerd andere resultaten.

Dat wil ik ook, dus doe ik hetzelfde

Je ziet iemand met een lichaam dat je absoluut zou willen klonen, dus kan het verleidelijk zijn om dan maar dezelfde oefeningen te doen. Klinkt als een subliem plan, maar… dat is het helaas niet. Persoonlijke begeleiding is de oplossing, want een individueel programma en een vakkundig trainer kunnen je perfect helpen bij het bereiken van je doelen.

Te veel, te snel

Je wilt meer, sneller beter. Je overschat jezelf misschien, hebt net even te veel vertrouwen in jezelf of de oefeningen die je doet. Even wat meer, dan gaat het net wat sneller. Verleidelijk, maar doe het jezelf niet aan. Je spieren moeten zich aanpassen en je maakt het ze erg moeilijk als je ze niet de gelegenheid geeft om dat op hun gemak te doen. Het gevolg? Blessures!

Misschien overschat je jezelf niet, maar wil je indruk op iemand maken. De sportschool wakkert dit verlangen nogal eens in mensen aan, maar je helpt jezelf er niet mee. Kies dus gewoon voor de gewichten die je normaliter ook zou pakken, om maar een voorbeeld te noemen. Zo voorkom je blessures (en blamages!) Of, ga voor een zogenaamde ‘microverhoging’. Je kiest dan steeds voor de kleinst mogelijke hoeveelheid extra. Steeds iets meer gewicht, dat werkt.

1 step forward, 2 steps back

“Het gaat goed. Echt heel goed. Bijna te goed! En nu het zo goed gaat, want dat gaat het, kan ik vast wel weer een biertje drinken of even een patatje halen. 2 zelfs!”

Aai, daar ga je. Trap je mooi even in een val die steevast op de loer ligt als het allemaal zo geweldig goed lijkt te gaan. Je successen doen je geloven dat alles anders is, en je weer terug kan naar je oude leef- en/of eetpatroon. Foutje, bedankt!

Bekijk je trainingsschema daarom na elke 5 kilo die je verliest opnieuw, dat houdt je scherp. Eet trouwens ook niet te veel en te snel voordat je aan het sporten slaat. Je kunt je dan zwaar en slaperig voelen, en sneller last krijgen van kramp. Eet daarom circa 2 uur voordat je gaat sporten en houd het bij een calorie of 600. Dat is genoeg.

Lekker, een beetje afleiding

Televisie kijken terwijl je sport, een aangename afleiding! Toch is het niet handig, want je moet ervoor zorgen dat je hartslag gedurende langere tijd hoog is. Zo kun je veel calorieën verbranden, maar dat lukt niet als je pauzes te lang zijn. En dat is snel het geval als je je laat afleiden, hoe aangenaam dat soms ook kan zijn!

Zorg daarom voor extra korte pauzes: niet langer dan 1 minuut. Er blijft dan melkzuur in je spieren zitten, omdat ze niet de kans krijgen zich helemaal te herstellen. Na de workout ontdoet je lichaam zich van dit melkzuur. Spiergroei is daarvan het handige gevolg.

Bron:
Men’s Health

Prettig, plezierig en blessurevrij sporten, lekker in je eigen omgeving, onder begeleiding van een gerenommeerd arts en sportcoach? Conditie opbouwen, op aangename wijze fit blijven of gewoon eens kijken of het iets voor je is?

Start nu, met arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:

Ashwyn Schotborg - YourBaseCamp - in2health.nl

Sport4You:

check-groenBlessurevrij

check-groenVeilig vanuit huis

check-groenMet trainingsschema

check-groenGemakkelijk voor ieder niveau (3 niveau’s)

check-groenProgrammaduur 3 maanden, ook daarna onbeperkt toegankelijk

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ