Onze weerstand zit voor een groot gedeelte in onze buik. In de darmen bevinden zich de goede darmbacteriën, de darmwand is bekleed met een beschermende slijmlaag en vlak achter de darmwand staat een heel leger afweercellen klaar. Als extra controle gaat ook nog eens alles wat via de darmen wordt opgenomen langs het grootste ontgiftingsorgaan in ons lichaam, namelijk de lever. Op deze manier kan ons lichaam er voor zorgen dat er geen toxische (giftige) stoffen het lichaam binnen komen via de spijsvertering. Maar dit kan natuurlijk alleen als de darm in goede conditie is. De kwaliteit van de voeding die we consumeren speelt een grote rol in dit geheel. Hoe beter we eten, hoe lager onze darmtoxiciteit en hoe gezonder we ons voelen.
Schadelijke invloeden
De goede bacteriën in de darm hebben verschillende functies. In een gezonde darm zijn ze met zo veel, dat het voor een ziekmakende bacterie heel moeilijk is om daar te groeien. Ook kunnen de goede bacteriën vitamines maken, bijvoorbeeld verschillende B-vitamines. En als laatste spelen ze een belangrijke rol in de vertering van het voedsel dat we eten.
Bacteriën zijn heel gevoelig voor de omstandigheden waarin ze leven. Als de voeding te veel eiwitten of suiker bevat zal de omgeving in de darm veranderen en kunnen de goede bacteriën niet meer goed leven. Ziekmakende bacteriën krijgen nu de kans om te groeien. Dit betekent dat er een extra belasting voor het immuunsysteem ontstaat, omdat het immuunsysteem deze bacteriën op moet gaan ruimen. Als de slechte omstandigheden lang aanhouden, dan wordt de samenstelling van de darmflora steeds ongunstiger. Dat wil zeggen dat er steeds meer slechte bacteriën gaan groeien en de spijsvertering minder goed kan functioneren. Aan de andere kant heeft het lichaam wel de energie, vitaminen en mineralen nodig om de slechte bacteriën te bestrijden. Op dit moment zal een persoon ook verschillende klachten krijgen. Iemand is vaker verkouden of grieperig, heeft last van overmatige winderigheid of merkt veranderingen in de stoelgang.
Problemen voorkomen
Om de veranderingen in de darmflora te voorkomen is het belangrijk om goede voeding te eten met voldoende koolhydraten, eiwitten, vezels en vetten. Veel variatie in de voeding zorgt er voor dat er minder snel een overschot aan bepaalde stoffen ontstaat. Dit kan helpen om de spijsvertering in goede conditie te houden. Gevarieerde voeding bestaat uit veel verschillende soorten groente en fruit, volkoren producten (volkoren brood, volkoren pasta of zilvervliesrijst), aardappels, vis, noten en zaden. Ook is het verstandig beperkt rood vlees te eten, omdat het eten van veel rood vlees de leefomstandigheden voor bacteriën in de darm ongunstig beïnvloed. Beter is het om met mate gevogelte te eten.
De spijsvertering optimaliseren
Het kan natuurlijk zo zijn dat door omstandigheden de darmflora toch aangetast is, door bijvoorbeeld verkeerde voeding of het gebruik van antibiotica. Als hierdoor klachten ontstaan dan is het noodzakelijk dat de darmflora weer goed opgebouwd wordt, zodat de spijsvertering weer optimaal kan functioneren. De eerste stap die dan gezet moet worden is het verbeteren van de voeding. Probeer (tijdelijk) minder vlees te eten, met koffie te minderen en suiker te vermijden. En probeer zo veel mogelijk de gevarieerde voeding te eten die ik hierboven al noemde. Daarnaast is het aan te raden om een probioticum en een prebioticum te gebruiken. Het probioticum levert de goede darmbacteriën en het prebioticum zorgt voor een goede voedingsbodem voor de goede bacteriën. Deze maatregelen zijn vaak voldoende om de spijsvertering weer te optimaliseren en de darmtoxiciteit te verlagen. Bij twijfel kunt u zich op dit vlak natuurlijk altijd laten adviseren door een goede natuurgeneeskundig therapeut.
Meer weten?
Meer weten over uw darmtoxiciteit? Dat kan met een klein druppeltje bloed en de volgende test: Bloedanalyse Basis