Onder de loep: darmen

Onder de loep - darmen

De darmflora gaat de komende jaren een grotere rol spelen in voedingsonderzoek. Niet vreemd, want de darmflora heeft een enorme impact op de stofwisseling: vooral met betrekking tot het metaboolsyndroom en obesitas. Onderzoek met pre- en probiotica heeft de invloed van de darmflora op een aantal fysiologische reacties laten zien.

Ook heeft het invloed op de stofwisseling in cellen van andere weefsels, zo blijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vetweefsel en de lever. De darmflora en de invloed ervan op de vet- en glucosestofwisseling, maar ook op bijvoorbeeld de immuunrespons, is vastgesteld en heeft alles te maken met verschillen in de darmflora bij slanke en obese mensen.

Gezonde darmen?

Koen Venema (1968) is projectleider ‘In vitro GI (‘gastrointestinal’, oftewel: maagdarm) Research’ bij TNO Kwaliteit van Leven in Zeist. In een interview voor TNO magazine werd hem gevraagd wat darmgezondheid nu precies is. Een goede vraag, zeker gezien het feit dat steeds meer mensen beseffen dat de darmen alles te maken hebben met de af- of aanwezigheid van gezondheid en het ontstaan van ziekten. Toch stelt Venema zich voorzichtig op: “Ik vrees dat het antwoord is: ik weet het niet.”

“Darmgezondheid is een van de speerpunten op onderzoeksgebied van TNO Kwaliteit van Leven, maar ook een van de ongrijpbare en onbegrepen processen van dit moment. Het is een complexe interactie tussen mens en micro-organisme. Heel langzaam worden er tipjes opgelicht. De mico-organismen in de darm hebben zelf ook voedsel nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Ze halen hun voedsel uit de afgestorven cellen van de slijmvlieslaag van de darm en natuurlijk ook door het verteren van vezels en voedselrestanten die niet opgenomen zijn via de dunne darm. Fermenteren noemt men dat meestal, omdat verteren gebeurt in de afwezigheid van zuurstof. Onze darmflora produceert ook afvalstoffen, zoals azijnzuur, boterzuur en propionzuur. Metabolieten, noem je ze, en specifiek: ‘korteketenvetzuren’ Voor het lichaam zijn ze bron van energie en boterzuur is bijvoorbeeld belangrijk voor de darmwand. Zou de darmwand niet over boterzuur beschikken, dan wordt de wand ziek en vallen er als het ware gaten in.”

Balans tussen gezond en ongezond metabolisme

Natuurlijk komen er bij alle complexe lichamelijk processen in ons lichaam zowel goede als giftige stoffen vrij, maar volgens Koen Venema draait het allemaal om balans. Balans tussen gezond en ongezond metabolisme dus. “Je kunt die balans ruwweg opsplitsen in de fermentatie van koolhydraten (gezond) versus de fermentatie van eiwitten (ongezond).”

Vanuit zijn vakkundige schoenen zou hij een eiwitrijk dieet dan ook niet aanraden, ondanks dat het lange tijd zeer populair was. Toch blijft hij voorzichtig: “Als privépersoon zou ik een eiwitrijk dieet niet aanraden. Maar als TNO’er heb ik daar – nog – geen hard bewijs voor.”

Hoe het met de darmen is gesteld kan per plek verschillen. Als je nagaat dat de dikke darm ruim anderhalve meter lang is, dan is dat wellicht ook geen wonder. Als jij iets eet en dat je darmen bereikt, dan duurt het minimaal 24 uur voordat jij naar het toilet gaat en de restanten van het voedingsmiddel of de maaltijd daar in iets andere en minder smakelijk geurende vorm terugziet.

Enfin, aan het begin van je dikke darm bevinden zich koolhydraten en die zorgen voor gezonde moleculen die het gevolg zijn van je stofwisseling. Metabolieten, noem je dat ook wel. Aan het eind zijn er slechts eiwitten over, die met name giftige metabolieten produceren.

Niet voor niets is het einde van de dikke darm dé plek waar bijvoorbeeld ontstekingsziektes en darmkanker ontstaan. Het ontstaan hiervan lijkt alles te maken te hebben met giftige stoffen, maar Venema benadrukt dat harde bewijzen er nog altijd niet zijn. Daar wordt hard naar gezocht, stelt hij, wereldwijd.

Bronnen:
TNO
Kennislink
Voedingsmagazine
New-medical.net
Fit met Voeding

Kies ook voor meer, voor beter, voor gezonder, VOOR JEZELF! Doe mee, ervaar ons mooiste programma ooit, en creëer het lichaam dat je verdient!

 

POWER 2 YOU!

Van In2health, voor jou.

Power2You: Creëer het lichaam dat je verdient!
Het Power2You-Programma van in2health is een online gezondheidscursus met:
check-groenMeer dan 21 kort en bondig, modulair opgebouwde video’s:
over voeding, gezondheid, ons lichaam en de onderlinge relaties.

check-groenJe wordt van begin tot einde aan de hand genomen:
met recepten, een persoonlijke voedingsdashboard en coaching.

check-groenOok bevat de cursus een 9 delige ‘Sport4You‘ video module, door arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:
om verbranding, conditie en weerstand te verhogen en blessures te voorkomen.

check-groenEn bevat de cursus een 5 delige ‘MasterYourMind‘ video module, met online werkboek, van NLP coach Astrid Davidzon:
om valkuilen bloot te leggen en succes te waarborgen.

Wij wensen dat jij je gezondheid in de best mogelijke handen legt: de jouwe! Door jouw te leren hoe je meer energie uit het leven, je voeding en je lichaam kunt halen, heb je alle middelen voor handen om gezond af te vallen, voor nu en voor de lange termijn. Je wordt van begin tot einde begeleid en gemonitord, je zult hele rare sprongen moeten maken als deze kilo’s er weer aan komen. Bekijk het Power2You-programma en doe ook mee!

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ