Reken af met lage rugpijn

Reken af met lage rugpijn

Het komt ontzettend veel voor en kan uiterst pijnlijke vormen aannemen: lage rugpijn. Vele mensen hebben er last van, maar hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Lage rugpijn door overbelasting 

Onderzoek toont aan dat het verkeerd belasten van de lage rugspieren in de meeste gevallen de oorzaak van lage rugpijn vormt. Je kunt je rugspieren belasten door verkeerd tillen, overgewicht, psychische spanning, een verkeerde zithouding, en bijvoorbeeld ook door te weinig beweging.

En dan gebeurt het opeens. Onaangekondigd schiet de pijn je rug in en kun je nauwelijks nog rechtop staan. Of, misschien gebeurde het geleidelijk? Ook dat is mogelijk en kan bewegen erg pijnlijk maken. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is beweging cruciaal.

Met mate bewegen effectief tegen lage rugpijn
Lage rugpijn gaat vaak binnen enige tijd over, maar dan is af en toe wat beweging noodzakelijk. Geef dus niet toe aan het verlangen om onbewogen op de bank of in bed te gaan liggen, maar zorg voor je spieren door een blokje om te gaan of bijvoorbeeld te zwemmen. Met mate, moeten we hier wel bij zeggen. De Universiteit Maastricht deed namelijk onderzoek en ontdekte dat mensen met lage rugpijn soms zo veel bewegen dat de spieren juist weer in de figuurlijke kreukels liggen. Dat is zonde, pijnlijk, en natuurlijk niet de bedoeling. Doe het dus rustig aan, maar blijf wel in beweging.

Goede zithouding tegen lage rugpijn
Die zithouding, die stipten we eerder al even aan. Niet voor niets, want het is echt belangrijk. Zeker als je al kampt met lage rugpijn, is het cruciaal dat je goed zit. Verruil die hangbank dus voor een stoel waarop je prettig rechtop kunt zitten. Een goede lichaamshouding is het halve werk.

TIP! Denk ook aan je autostoel. Zet ‘m rechtop!

Je rugspieren en lichaamshouding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dat geldt trouwens ook voor je buik. Wist je dat getrainde buikspieren je rug ook ontlasten, en andersom? Overgewicht, maar ook lang in een vreemde houding zitten, een te zware tas, zwangerschap, rare plotselinge bewegingen, en onbedachtzaam aan de slag gaan in sportschool kunnen lage rugpijn veroorzaken. Neem ook je gedachten en stemming eens onder de loep. Pieker je veel, heb je last van stress, extreme vermoeidheid of chronische zorgen om allerlei zaken? Kijk eens of je een beginnetje kunt maken om daarmee af te rekenen. Zo voorkom je lage rugpijn door psychische stress, wat psychische stress kan maken dat je je lage rugspieren (onbewust) chronisch aanspant.

Tot slot:

  • Til op een goede manier: houd je rug recht en zak door je knieën!
  • Beweeg met mate en zorg voor voldoende ontspanning.
  • Zit je gedurende de dag veel? Zorg dat je rechtop en niet te lang in één houding zit.
  • Bukken kun je, evenals draaiende bewegingen, beter vermijden.
  • Behoefte aan een pijnstiller? Kies dan het liefst voor paracetamol.
  • Ook fijn! Een warmtecompres, een kruik of warme douche!

 

Bronnen:
Gezondheidsnet
Universiteit Maastricht

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.