Vaarwel buikvet!

Vaarwel buikvet!

De burgemeestersbuik, zoals men de forse buik jaren geleden ook wel noemde, was een graag geziene gast. Het had alles te maken met status en macht, en dat vond men juist aantrekkelijk in een man. Vandaag de dag ziet men dat anders. Mannen willen doorgaans graag een platte buik en een strak lichaam, want tegenwoordig is juist dat gebrek aan buikvet een ideaalbeeld dat gedreven wordt nagestreefd.

Burgemeestersbuik als statussymbool

De ‘burgemeestersbuik’ gaf aan dat een man gesetteld was, stelt psychoanalyticus Olivier Grignon. Het was echt een symbool van macht, maar dat is nu heel anders. “Vandaar dat veel mannen dat gezellige spekbuikje maar niet kunnen aanvaarden,” aldus Grignon.

Een buikje hoeft helemaal geen probleem te zijn, en kan gezonder zijn dan de platte buik van iemand die non-stop keihard traint en huivert bij elke calorie. Het is bovendien natuurlijk dat we in de loop der jaren aankomen, geeft gynaecoloog-androloog Sylvain Minoun aan. De hoeveelheid buikvet, dát is waar het allemaal om draait. “Er is een verschil tussen lovehandles en een tonronde buik: zodra de tailleomtrek meer dan 94 centimeter bedraagt, neemt het risico op hart- en vaataandoeningen gevaarlijk toe.”

Geen afkeuring, wél zorgen om de gezondheid

Dat vrouwen per definitie afknappen op een buikje is een mythe, stelt Mimoun. “Veel mannen die willen vermageren, worden gepusht door hun partner. Niet zozeer om esthetische redenen, wel omdat de dames bang zijn dat hun man gezondheidsproblemen zal krijgen.” Grignon beaamt dat: “Een vrouw die haar man stimuleert om wat af te vallen, zegt eigenlijk: draag zorg voor jezelf, ik wil je niet kwijt.”

Afrekenen met overtollig buikvet

Wil je van je statussymbool af, dan is er goed nieuws. Mannen raken vet namelijk sneller kwijt dan vrouwen én mannen beschikken over meer spiermassa. Extra prettig is het feit dat de weg naar je doel biedt ruimte voor eigen voorkeuren, want er zijn een hoop sporten die je perfect kunnen bijstaan in je strijd tegen buikvet. Zo kun je gaan hardlopen, fietsen, roeien, zwemmen of bijvoorbeeld kiezen voor cardiotraining. Ook thuis kun je zat oefeningen doen die je helpen afrekenen met buikvet. Denk bijvoorbeeld aan squats, push-ups, sit-ups en lunges.

Misschien komt dit vreemd op je over, aangezien we het hebben over de buik, maar het is een illusie dat het trainen van alleen je buikspieren buikvet doet verdwijnen. Train bij voorkeur al je spieren, dan ben je verzekerd van succes. Het belangrijkste is dat je weet vol te houden, zodat je niet als een gek van start gaat om spoedig af te haken. Houd jezelf dus gemotiveerd, zorg dat het plezierig blijft, goed te doen is, haalbaar, en gevarieerd. En natuurlijk: let een beetje op wat je eet. Jezelf in het zweet werken om je doel te bereiken, maar vervolgens fastfood eten of je bord drie keer volscheppen… Tja, dat is jezelf dwarszitten natuurlijk.

 

Bronnen:

Plus Magazine
Gezondheidsnet

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ