Er wordt veel over gesproken en het schijnt nogal belangrijk te zijn, maar hoe zit het precies? Is cholesterol slecht, waarom, en hoe speel je daar qua voeding op in?
HDL & LDL
Cholesterol is een vetachtige stof, die voorkomt in alle cellen in het lichaam. Voor transport door ons lichaam neemt cholesterol de vorm van lipoproteïnen aan. Dit zijn eiwitdeeltjes waarvan ons lichaam twee soorten kent.
- Low-Density-Lipoproteïnen (oftewel: LDL)
- High-Density-Lipoproteïnen (HDL)
De eerste variant is de boosdoener: het cholesterol dat veelal wordt aangemerkt als ‘slecht cholesterol’. HDL daarentegen voert een teveel juist af naar de lever, en kan de zogenaamde plaques (verkleving in hart en bloedvaten) helpen afbreken. Het is de lever die voornamelijk verantwoordelijk is voor de aanmaak van cholesterol, maar natuurlijk krijgen we het stofje ook binnen via onze voeding. Veel cholesterol vind je bijvoorbeeld in:
- Chocolade
- Spek
- Roomboter
- Kaas
Meer verzadigde vetten = meer cholesterol
Wanneer de lever cholesterol aanmaakt, gebruikt het verzadigde vetten uit de voeding als bouwstof. Krijg je dus meer verzagdigde vetten binnen, dan maakt je lichaam logischerwijs ook méér cholesterol aan. Stel je hierbij voor dat het bloed steeds vetter wordt. Cholesterol kan hierdoor aan de binnenwand van het hart en bloedvaten blijven plakken, waardoor het vat nauwer wordt en de doorstroming in steeds sterkere mate wordt belemmerd.
Alleen maar slecht kan cholesterol natuurlijk niet zijn. Sterker nog, het lichaam heeft cholesterol nodig. Het is van levensbelang voor de aanmaak van vitamine D, gal en uiteenlopende hormonen. Daarnaast is het een cruciale bouwstof voor onze celwanden.
Oorzaak van een te hoog cholesterol
Ons eetpatroon is niet de enige schuldige als het aankomt op een te hoog cholesterol. In de meeste gevallen speelt er namelijk meer mee. Zo kan een genetische aanleg een rol spelen, maar ook de leeftijd, eventueel overgewicht en te weinig bewegen. En: hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op een te hoog cholesterolgehalte. Dankzij het hormoon oestrogeen hebben vrouwen hierop overigens wel een minder hoog risico. Echter, na de overgang is dit niet langer het geval.
Bronnen:
Gezondheidsnet
Plus Magazine
Beter leven met cholesterol