Gelukkig en gezond door positief woordgebruik

Ontspannen_Yoga

Ongezonde snacks slecht voor je? Te dik door dat gebakje? Een negatieve woordkeus is schadelijker, stelt therapeute Annie Cape. Onderzoek toont aan dat zo’n 36 negatieve gedachten dagelijks door ons hoofd rollen en dat heeft invloed op onze woordkeus én gezondheid. Hoog tijd dus om eens stil te staan bij hoe je praat.

“Wanneer je ontspannen bent, kun je negatieve gedachten vervangen door positieve. Het is enkel wanneer de gedachten en taal van mensen reflecteren wat ze willen, dat ze hun dromen kunnen bereiken,” aldus Cape.

Wat we geloven en zeggen, dat krijgen we

Ongelukkig zijn of ‘altijd pech hebben’, het lijkt het resultaat te zijn van wat we onszelf – onbewust – wijsmaken. Wat we zeggen, wat we denken, en de wisselwerking die hieraan ten grondslag ligt; dát is, zo beweert de Britse therapeute, de cruciale factor.

Van gedachte naar woordkeus naar ziekte

Woorden zeggen veel over je persoonlijkheid. Zowel diepe angsten en lichamelijke symptomen, als diepgewortelde overtuigingen komen middels jouw woorden aan de oppervlakte. Meestal zijn ze een gevolg van een nare ervaring, opgedaan in de jeugd. De herinnering zelf is misschien al aardig op de achtergrond geraakt, toch is de impact nog altijd vernietigend.

Gewichtsproblemen kunnen er bijvoorbeeld een gevolg van zijn. Als iets immers onlosmakelijk is verbonden met destructieve gedachten en een negatieve interne communicatie, met alle gevolgen van dien, is het dat wel. Maar wat te denken van stress of een hoge bloeddruk? Je gedachten zijn onzichtbaar, maar komen vanzelf aan de oppervlakte. Een lichamelijk symptoom of ziekte kan hiervan het gevolg zijn.

Het belang van positief denken en spreken

Positieve gedachten zorgen dat er serotonine en endorfine vrijkomt, wat maakt dat je je gelukkig en ontspannen voelt. Dit heeft weer een positieve invloed op je lichaam en dus… op je gezondheid. Wat je bewust of onbewust denkt en tegen jezelf zegt, dat is ongelooflijk belangrijk.

Als je je ervan bewust bent, kun je negatieve, angstige en/of kritische gedachten en woorden schrappen en vervangen door een positieve variant. Je bewust zijn van negatief beladen gedachten en woorden, dat is een belangrijke eerste stap. Het bewijst nog maar eens waarover we niet voor niets ook al eens schreven: Gelukkig zijn kun je leren. En zo is het maar net!

Wees alert en positief, houd vol en beloon jezelf

Wees trots op je alertheid en prijs jezelf als je voor andere – meer versterkende – woorden kiest. Dat is toch veel fijner dan jezelf kwalijk nemen dat je ‘gelukkig weer eens lekker negatief bezig bent’. Volharding en lef zijn nodig om deze diepgewortelde gewoonte te doorbreken, maar houd vol en beloon jezelf voor je harde werk.

“Ademhalingsoefeningen, visualisatie, of denken aan je favoriete plek kunnen helpen. Als negatieve gedachten opduiken, kun je bijvoorbeeld ook herinneringen aan je favoriete vakantie ophalen of je favoriete liedje aanzetten, ” stelt Cape.

Bron: Stichting Happy News

Programma’s die jouw helpen bij de juiste Mindset:

Gezonde-Mindset-Video-CursusDoor NLP coach Astrid Davidzon van praktijk Meer zon in je leven:

e-Book: Gezonder worden, zijn en blijven met NLP
Video Training: MasterYourMind: Laat je Brein voor je werken

 

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ