Volgens de American Heart Association is 48 procent van de Amerikanen, ongeveer 154.7 miljoen mensen, te dik. Het Amerikaanse National Sleep Foundation zegt daarnaast dat 56 procent van de Amerikaanse bevolking doordeweeks te weinig slaapt, zelfs als zij het niet veel te druk hebben. Deze statistieken zijn schokkend, maar ze hangen niet met elkaar samen. Of toch wel?
Het gerucht gaat dat je beter slaapt als je een paar kilo afvalt als je te dik bent
Er zijn veel factoren die bijdragen aan een lage slaapkwaliteit. Lange werkdagen, veel stress en zelfs afhankelijkheid van technologie behoren bijvoorbeeld tot die factoren. Een factor die vaak genegeerd wordt, is het overtollige gewicht dat veel mensen met zich meedragen. Zou het kunnen dat onze slaap positief kan worden beïnvloed door een paar kilo te verliezen?
Het oordeel: een gezond gewicht bevordert een gezonde slaapkwaliteit
Slaapapneu is een ernstig probleem, waarbij iemand voor tien seconden of langer stopt met ademhalen in zijn of haar slaap. Uitvoerend directeur van de faculteit Slaapmedicijnen op Harvard, Russell Sanna, zegt dat vier tot twintig procent van de Amerikanen hieraan lijdt.
Volgens een onderzoek van het Slaap- en Gezondheidsprogramma van Harvard, is 2/3 van die groep te zwaar. Sanna zegt: ‘Mensen die te zwaar zijn, slapen moeilijker omdat hun luchtwegen constant onder druk staan, waardoor zij regelmatig wakker worden. Het chronische slaaptekort ontstaat doordat de natuurlijke slaapcycli van 90 minuten worden onderbroken door aanvallen van slaapapneu. Dat zorgt ervoor dat slaap niet optimaal zijn werk kan doen.’
Snurken is een ander veelvoorkomend probleem onder mensen met overgewicht. Vaak duidt dat op slaapapneu. Sanna benadrukt dat snurken niet normaal is: ‘Mensen gebruiken vaak het excuus: “wie snurkt er nou niet?” Daar houden ze mee op als hun gesnurk problemen veroorzaakt. Het happen naar lucht en aanvallen van slaapapneu zorgen voor verhoogd risico op hart- en vaatziekten en verhoogde bloeddruk. ’
Als je een partner hebt, kan jouw gesnurk ook voor hem of haar slaapproblemen veroorzaken, waardoor jullie allebei (bewust of onbewust) slaaptekorten oplopen. De oplossing hiervoor is: vraag je partner of hij/zij je wil helpen met het verliezen van gewicht. Op die manier verbeter je elkaars slaap, en krijg je bovendien de benodigde steun op je weg naar een gezonder lichaam.
Na een nacht weinig tot niet geslapen te hebben, is het moeilijk om naar behoren te blijven functioneren. Sanna zegt daarnaast nog: ‘Slaaptekort zorgt ervoor dat je meer gaat eten, en dan ook nog de verkeerde dingen. Daardoor kom je veel gewicht aan.’ Het proces van gewicht verliezen werkt dus als een vicieuze cirkel: je valt af, dus slaap je beter. Die betere slaap zorgt er weer voor dat je meer gewicht kunt verliezen. Een echte win-win situatie dus!
Natuurlijk is het niet gemakkelijk om gewicht te verliezen, maar het is wel degelijk mogelijk. En wees eerlijk: als het je helpt om ’s nachts beter uit te rusten, is het dan niet de moeite waard om je levensstijl aan te passen, om gezonder te gaan leven?
Meer lezen over dit onderwerp?
Auteur: Rachid Tobi
Uitgever: in2health
32 pagina’s
v.a. €14,- bij in2health.nl