Als mens bestaan we natuurlijk voor 70% uit water
Onze hersenen bestaan voor 90% uit water, maar ook onze beenderen (22%) en zelfs onze tanden (10%) bestaan uit water. Voor het nastreven van een natuurlijk evenwicht, zou onze voeding eveneens voor zeventig procent uit water moeten bestaan. Maar uit bron- of mineraalwater? Wat is het verschil? Wat zijn de voor- en nadelen? En waar laten we al dat water?
Water of vet?
Als je je realiseert wat een grote rol water speelt, in ons lichaam en in het behouden van een natuurlijk evenwicht, begrijp je vast ook dat een tekort aan water veel klachten kan veroorzaken:
- Zwakke spierspanning
- Spierpijn
- Spijsverteringsaandoeningen
- Migraine
- Meer stress
- Maar ook extra lichaamsvet, want als het lichaam zijn afvalstoffen niet kwijtraakt kan slaat zij dit op in lichaamsvet.
Daarom waterrijke voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die erg gezond voor ons zijn, zoals groente en fruit, bestaan voor het grootste deel uit water. Deze producten sluiten daarom goed aan op onze behoeften. Ongezond voedsel heeft meestal een laag vochtpercentage. Water is noodzakelijk voor het vervoeren van zuurstof, vitamine en mineralen, het afvoeren van afvalstoffen. Water houdt het bloed vloeibaar en hierdoor reinigt en voedt het ons lichaam. Het beïnvloedt bovendien onze spijsvertering en de warmteregulatie in ons lichaam. Een mens kan misschien een maand zonder voedsel, maar drie dagen zonder vocht kan al dodelijk zijn.
Altijd 1,5 liter water per dag?
De hoeveelheid vocht die nodig is, verschilt per persoon. Kinderen hebben bijvoorbeeld meer vocht nodig dan volwassenen. Natuurlijk spelen ook de leeftijd, leefstijl en het lichaamsgewicht een rol in de bepaling van de vochtbehoefte. Ben je heel actief, dan verlies je uiteraard meer vocht en moet dit ook weer aangevuld worden. De omgevingstemperatuur is ook een factor die meespeelt. Over het algemeen wordt aangeraden om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken, maar zoals eerder opgemerkt; voedsel met een hoog vochtgehalte helpt ook bij het op peil houden van de hoeveelheid water in het lichaam. Via een gezonde voeding (met name voldoende groenten en fruit) nemen we gemiddeld circa 1 liter water op en we hebben dagelijks minimaal behoefte aan 2,5 liter water. Als je dus waterrijk eet en voldoende drinkt, is dit dus geen enkel probleem. Een goede regel is, dat je het best iets kunt drinken voordat je dorst hebt en dus niet pas áls je dorst hebt. Want hou het volgende in gedachten: Het gehalte urinezuur in je bloed stijgt naarmate je niet drinkt…
(Bron)water?
Bronwater is drinkwater dat voortkomt uit natuurlijke of onderaardse bronnen. Normaliter wordt dit water niet behandeld, maar sinds 2003 mag bronwater gezuiverd worden met behulp van ozon. ‘Spa’ was hierin een voorloper. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat mineraalwater gezonder is dan kraanwater, maar dat is niet geheel terecht. In Nederland en België beschikken we over heel zuiver kraanwater en bronwater is dus niet per definitie beter. Aan bronwater kleeft zelfs een groot nadeel, doordat het milieu wordt belast. Denk maar eens aan al het verpakkingsmateriaal en het transport. Er is bovendien uit onderzoek in 41 landen gebleken, dat mineraalwater lang niet altijd aan de standaard drinkwaternormen voldoet. Toch is mineraalwater tussen 1980 en 2002 veel populairder geworden, ondanks dat kraanwater vierhonderd tot duizend keer goedkoper is dan verpakt water. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het idee dat mensen hebben over mineraalwater én met het flesje, dat je gemakkelijk meeneemt. Het grootste verschil zit dus opvallend genoeg voornamelijk in de kosten en de gevolgen voor het milieu, niet in de kwaliteit van het water.
Interessante links:
http://kraanwater.nu
http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000292.html
Interessante boeken:
Water, het goedkoopste medicijn door F. Batmanghelidj
Uitgeverij: Succesboeken.nl
20 Zeer positieve reviews
306 Pagina’s
ISBN: 9789079872053
€ 19,95 via Bol.com
Water als bron van vitaliteit door Roy Martina
Uitgeverij: Andromeda
4 reviews
109 Pagina’s
ISBN: 9789055990993
€ 7,- via Bol.com